Бисквитни и слатки посни кифли 1

Бисквитни и слатки посни кифли

Секое време е добро кога треба да се проба нешто вака вкусно! Постите се време кога вака добри и посни рецепти се добредојдени, па имаме еден супер предлог од Кате. Направете си ги деновите поубави со слатки посни кифли.

Филот е мармалад и препорачуваме да биде по ваша желба. Може да искористите нешто што ви се нашло дома или да отидете и да купите специјален вкус по желба. Важно е дека ќе уживате во крцкавата структура и слаткиот вкус на секое залче.

Бисквитни и слатки посни кифли 2

Состојки:

  • 300 гр пченично брашно
  • 200 гр интегрално брашно
  • 300 мл масло
  • 150 мл топла вода
  • 1 ќесичка прашок за печиво

За полнење:

  • мармалад по потреба со вкус по желба

За валкање:

  • околу 200 гр шеќер во прав.

Подготовка:

  1. Измешајте ги маслото и водата.
  2. Додајте го прашокот за печиво и измешајте.
  3. Постепено додавајте од двата вида на брашно.
  4. Мешајте најпрво со лажица, а откако ќе почне да се формира тестото продолжете да мешате со рака. Ако ви изгледа многу меко додајте уште малку брашно.
  5. Замесеното тесто поделете го на 2 дела (а ако сакате помали кифлички тогаш поделете го на 3 дела).
  6. Секоја топка тесто расукајте ја во кора со кружна форма и исечете ја на 8 дела.
  7. На секој дел ставете мармалад и завиткајте кифличка.
  8. Кифличките наредете ги во плех обложен со хартија и печете ги веднаш на 200 степени, околу 25-30 минути.
  9. Додека се топли свалкајте ги во шеќер во прав.
  10. Оставете ги да се изладат, а потоа послужете ги. На здравје!

Рецептот го испратил: Катерина Милошевска Глигороска.

Ви препорачуваме да прочитате: Повеќе начини како да премачкате посни кифлички.

Сподели: