За добро утро и убав почеток на денот, направете ги овие брзи проја мафини. Сервирајте си ги нив и топло црно кафе или чај и препуштете се на уживањето. Супер се и ако сакате да ги понесете на работа, на пикник или за планинска авантура!
Рецептот ни доаѓа од станицата на нашата пријателка Лана и сигурни сме дека е добар, па препорачуваме да си ги направите кога ќе ви се појави првата можност.
Може да ве интересира: Солени мафини со спанаќ и сирење.
Состојки:
- 200 гр пченично брашно
- 100 гр пченкарно брашно
- 1 лажичка сол
- 1 лажичка прашок за печиво
- 75 мл масло
- 250 мл јогурт или млеко
- 2 јајца
- 1-2 млади лукчиња или 1 чешне лук
- 75 гр сечкани зелени маслинки
- 75 гр кашкавал
- малку мелен црн пипер.
Подготовка:
- Во сад измешајте ги прво двете видови на брашно, па додајте го прашокот за печиво и измешајте.
- Во друг сад турете го маслото, јогуртот или млекото и додајте ги претходно изматените јајца.
- Лукот и маслинките ситно исечкајте ги и додајте ги во садот со течните состојки.
- Кашкавалот изрендајте го ситно, а при тоа малку издвојте за посипување одозгора. Остатокот од кашкавалот измешајте го со другите состојки.
- На крај, измешајте ги сите состојки заедно во хомогена смеса.
- Калапот за мафини намрсете го и поросете го со брашно и распоредете ја припремената смеса.
- Печете околу 30 минути во претходно загреана рерна на 200 степени целзиусови, а кратко пред печењето додајте го ренданиот кашкавал, по малку на секое од мафинчињата. Превкусни се и топли и ладни, на здравје!
Ви препорачуваме да прочитате: Солени мафини со мелено месо.