На ваше и наше задоволство, пред неколку дена го одржавме кулинарското шоу „15 минути“ во кое за 15 минути Катерина Шамбевска Спасеновска и Марија Кочовска од нашиот тим ви презентираа како да си подготвите превкусен и брз чоколаден мус во чаши. Се дружевме, поразговараме и разменавме идеи за повеќе брзи испробани рецепти. Дел од вас посакаа рецептот да го ставиме на sezahrana.mk и да остане во богатата архива на испробани и препорачани рецепти. Па, драги читатели ве потсетуваме на рецептот и првата епизода на подолу прикажаното видео.
Овој пат најбрза беше Марија од нашиот тим и се пријави за подготовка на брзиот десерт. А кои состојки ви се потребни и како може да го направите превкусниот чоколаден мус во чаши погледнете во текстот или видеото.

Состојки:
- 1 1/2 пакување Vincinni чоколадни наполитаки
- 3 лажици путер
- 0.5 л слатка павлака
- 200 г Алми крем.
За декорација:
- чоколаден прелив – Chocola, Fantasia чоколадни капки или трошки за декорација.
Подготовка:
- Наполитанките ги сечкаме и ги ставаме во сечко. Миксираме кратко за да се сомелат.
- Путерот го растопуваме во микробранова или во сад на оган.
- Растопениот путер го додаваме во садот со наполитанките и мешаме да се соединат. Потоа смесата ја распоредуваме во 8 мали чаши.
- Слатката павлака ја матиме и ја делиме на два дела, притоа оставаме мала количина за декорација.
- Во една чинија ставаме чоколаден крем, а во друга бел крем и ги топиме кратко во микробранова.
- Во едниот дел од изматената слатка павлака го додаваме чоколадниот крем и мешаме.
- Во другиот дел додаваме од белиот крем и мешаме.
- Во чашите ставаме од белиот мус, а потоа од чоколадниот мус. Декорацијата ја завршуваме со изматената слатка павлака, чоколаден прелив или чоколадни капки.
Постапката за подготовка на чоколадниот мус може да ја погледнете и на видеото.
Препорака од авторот:
Од наведените состојки ќе добиете 8 чаши со десерт, а по потреба намалете ја или зголемете ја дозата. Бидете креативни и направете мус по ваш вкус! Може да додадете сечакни потпечени лешници, ореви или кокос по желба. И за крај, ако ти се допадна овој рецепт, заследи ме на социјалните мрежи и разгледај повеќе идеи:
- Instagram – @kocovska.marija
- Facebook – Marija Kocovska
- Tik Tok – @marija.kochovska

Ви препорачуваме да прочитате: Велигденска „Зајко“ торта без печење со кори од Винчини.
Следете ја sezahrana.mk и на Instagram и Pinterest.
*Спонзориран рецепт.