вевчански питули 1

Вевчански питули со лук и ореви

Секоја вевчанска трпеза претставува максимално уживање за сите сетила. Преку вевчанската храна, а особено познатите вевчански питули, каде и да се наоѓате, ќе имате можност додека јадете, да ги почувствувате убавите моменти што ви се случиле во Вевчани. Ќе ви се вратат сликите од Вевчанскитe извори, недопрената природа и прекрасното место кое изобилува со вкусна храна, вино, добри домаќини и моменти кои ќе ги паметите вечно.

„И овој рецепт нека отвори нова страна на убавини. Убавини кои ќе ви ја погалат душата, ќе ви го стоплат срцето и ќе ви закажат нова средба во Вевчани, под падините на Јабланица, на 20-30 метри од жуборот на Матица. Ах Вевчани, криеш убавини и живот!“ – вели Бранко.

вевчански питули 2

Состојки:

  • 1 кг брашно тип 400
  • 1 л млака вода
  • 2 мали лажички сол
  • 1/2 мала лажичка шеќер.

За фил:

  • 200 гр сечкани ореви
  • 500 мл вода
  • 30 мл маслиново масло
  • 5 сечкани чешниња лук.

Подготовка:

  1. Во длабок сад ставете ги брашното, солта и шеќерот и убаво измешајте ги.
  2. Во смесата од суви состојки постепено и со мешање додавајте ја водата. За да не ви останат грутчиња, може да користите и миксер. Треба да добиете смеса како за палачинки, a по потреба, густината може да ја прилагодите со додавање на брашно или вода.
  3. Во питуличарка или поголемо тавче за палачинки намачкано со малку масло, ставете од смесата. Печете околу 2 минути од едната страна, па уште 2 од другата. Истата постапка повторувајте ја додека имате од смесата. Тавчето мачкајте го со масло после секоја испечена питула.
  4. Како што ги печите питулите, така покривајте ги со сува крпа за да останат меки.
  5. Состојките за фил ставете ги во сад и измешајте ги.
  6. Тепсијата во која ќе печите премачкајте ја со масло. Во неа ставете една питула, а врз неа ставете од филот. Истото повторете го со сите питули. Последната намачкајте ја со масло.
  7. Оставете да отстои 15 до 20 минути.
  8. Печете во претходно загреана рерна на 180 до 200 степени, околу 20 минути.
  9. Послужете со ајвар, лутеница, овчо сирење и јогурт.

Автор на рецептот: Бранко Попоски, @cookingwithbranko.

Ви препорачуваме да прочитате: Потпечена солена торта со питулици и сирење.

Следете ја sezahrana.mk и на Instagram и Pinterest.

Сподели: