Ако случајно ви останал леб од претходниот ден и сакате да го искористите, верувајте го читате вистинскиот рецепт. Храната е нешто што треба да се цени, а нашата домашна супа со кнедли по предлог на Невена е испробана и корисна од повеќе гледни точки, па не треба да пропуштите да ја пробате.
Состојки:
За кнедлите:
- 100 гр стар леб
- 1 јајце
- 75 мл млеко
- 60 гр ситно сечкана чадена сланина
- 1/2 мала главица ситно сечкан кромид
- 1 лажица сечкан магдонос
- 1/2 лажица сув или свеж квасец
- сол, црн пипер и рендано морско оревче по вкус
- 1 лажица (15 гр) путер
- 1 лажица (20 гр) брашно.
За супата:
- 1,2 л вода
- 1 рендан морков
- 1 телешка коцка за супа.
Подготовка:
- Лебот исечете го на коцки околу 1 см и ставете го во сад.
- Со вилушка изматете го јајцето со млекото и малку сол, па додајте го во лебот и лесно измешајте.
- Покријте го садот и оставете да стои така најмалку 30 минути за да омекне. Повремено мешајте го, лесно без гмечење.
- Во тава, ставете го путерот и 1 лажица масло, па пропржете ги кромидот и сланината за малку да омекнат. Оставете ги малку да се изладат и додајте ги во лебот.
- Додајте ги и магдоносот, квасецот, црниот пипер, ренданото морско оревче и брашното.
- Измешајте и смесата оставете ја околу 30 минути, да се спојат вкусовите.
- Со влажни раце направете 8 топчина, извалкајте ги во брашно и ставете ги на чинија.
- Потоа, ставете ја водата со морковот и коцката за супа да зоврие.
- Додајте ги кнедлите и оставете ги да варат на тивок оган околу 15-20 минути (или кога ќе помине толку време), па извадете една кнедла и со помош на лажица пресечете ја, средината треба да биде мека.
- Супата послужете ја топла со малку сечкан магдонос или рендан пармезан.
На здравје!
Рецептот го испратил: Невена Ѓероска.