Домашни равиоли со пилешко 1

Домашни равиоли со пилешко во сос од павлака

Ако досега не сте пробале ништо слично, ви предлагаме да го пробате нашиот предлог за домашни равиоли со пилешко и тоа со превкусен сос од павлака. Рецептот е испробан и ни доаѓа од кујната на нашата драга пријателка Лана, од блогот Кuhinjica Мignone.

Домашни равиоли со пилешко 2

Состојки:

За тесто:

  • 200 гр брашно
  • 1 рамно лажиче сол
  • 2 јајца
  • малку вода.

За фил:

  • околу 200 гр варено пилешко месо
  • Неколку чешниња лук
  • Сол и црн пипер
  • Магдонос
  • 1 јајце или малку павлака.

За сос од павлака:

  • 200 мл кисела павлака
  • малку путер
  • 1 лажица густин
  • сол
  • свежи зачини.

Подготовка:

  1. Состојките за тестото ставете ги во сад за месење и од нив замесете убаво тесто. Тестото оставете го да одмори околу 10 минути, а потоа развлечете го во две тенки кори, рачно или уште подобро ако имате машина за помош.
  2. За филот треба ситно да го исечкате лукот и малку да го пропржите, а потоа во тавата додајте го пилешкото месо, претходно исчистено од коските и заедно пржете ги. Додајте ги зачините, малку сол и црн пипер по вкус. На крај, додајте го јајцето или малку павлака за да ја поврзи смесата, па додајте го и сечканиот магдонос во количина по желба.
  3. Едната тенка кора направете ја основа на која ќе ставате на секои 3-4 см по малку фил. На местата каде што нема фил премачкајте со изматено јајце или ладна вода за равиолите да не се отвораат при готвењето. Потоа преклопете со втората кора од горе и малку притиснете ги корите околу филот. Со помош на нож, кој е убаво да биде со резба, исечете ги на мали квадрати.
  4. Така припремените домашни равиоли со пилешко месо гответе ги во солена вода која врие околу 10 минути, па со помош на лажица со дупчиња извадете ги и сервирајте ги.
  5. Во меѓувреме припремете го сосот. Во малку загреан путер пропржете лажица густин, додајте ја киселата павлака и гответе додека сосот убаво се згусне. Додајте сол и црн пипер по вкус, ситно сечкани свежи зачини и додека се е топло, прелијте го сосот од павлака врз домашните равиоли со пилешко. Декорирајте и зачинете со прстофат рендан пармезан.

На здравје!

Сподели: