Замотани полпети од мелено месо во сланина 1

Замотани полпети од мелено месо во сланина

Ова е супер идеја која може да ја искористите за ручек или за вкусно и декоративно мезе кое ќе им се допадне на сите од друштвото! Ако не сте пробале досега, ова е идеална прилика да ги изненадите саканите и пријателите со вкусни и сочни полпети од мелено месо во сланина!

А, за рецептот се заблагодаруваме на нашата пријателка Лана од Србија!

Замотани полпети од мелено месо во сланина 2

Состојки:

*за 12 полпети:

  • 350 грама мелено месо
  • 1 поголема главица кромид
  • 2 кришки леб
  • малку млеко
  • 1 јајце
  • сол и црн пипер по потреба
  • сечкан магдонос
  • 100 грама кашкавал
  • околу 150 грама сланина исечена на тенки ленти
  • малку лебни трошки.

Подготовка:

  1. Кромидот излупете го, измијте го, исечкајте го и запржете го со малку масло.
  2. Лебот потопете го во млеко и оставете го да отстои малку. Потоа издробете го на поситни делчиња.
  3. Меленото месо измешајте го со зачините – додајте го сечканиот магдонос, претходно запжениот кромид, лебот, јајцата и добро измешајте. По потреба за полесно формирање додајте малку лебни трошки.
  4. Кашкавалот исечкајте го на коцки, а калапот за мафини обложете го со лентите сланина така што краевите да излегуваат малку од рабовите на вдлабнатините.
  5. Од смесата со меленото месо обликувајте топчиња, а во средината на секое од нив ставете по 1 коцка кашквал.
  6. Полпетите наредете ги во калапот. Преклопете ги со краевите на сланината, па прицврстете ги со дрвена чепкалка.
  7. Печете во загреана рерна на 200 степени, околу 30 минути. Кога се готови, извадете ги од калапот за да не се залепат, а пред послужување не заборавајте да ги тргнете дрвените чепкалки. На здравје!

Ви препорачуваме да прочитате: Сланина во карамелизиран сос од пиво и мед.

Следете ја sezahrana.mk и на Instagram и Pinterest.

Сподели: