Крем супа со аспарагус и павлака 1

Крем супа со аспарагус и павлака

Никогаш доста од превкусни испробани рецепти за крем супи! Ние ги обожаваме, а нашите драги соработнички често ги прават. Така наидовме и на овој рецепт за крем супа со аспарагус кој го направи Невена. Уживаме во новите вкусови!

Соберете го семејството и не се двоумете да ја пробате, ќе погледнете вкусно задоволство на лицата на вашите сакани.

Крем супа со аспарагус и павлака 2

Состојки:

  • 500 гр аспарагус
  • 350 гр компири
  • 1/2 мала главица кромид
  • 100 мл неутрална павлака за готвење
  • 1 лажица путер
  • 7-8 лажици маслиново масло
  • мешан сув зачин, сол и црн пипер по вкус
  • околу 1 литар вода.

Подготовка:

  1. Стапчињата аспарагус излупете ги на долниот дел, измијте ги и исечете ги на помали парчиња.
  2. Компирите излупете ги и исечете ги на плочки, а кромидот ситно исечкајте го.
  3. Сите заедно ставете ги во тенџере и додајте ја водата, маслото и зачините по вкус.
  4. Ставете го тенџерето да вари околу 20-25 минути додека зеленчукот омекне, а потоа изблендирајте го за да се добие мазна смеса. По желба оставете неколку цели парчиња од врвовите за декорација.
  5. Додајте ги путерот и неутралната павлаката за готвење, па вратете ја супата на оган да повари уште 5-6 минути. По потреба додајте уште зачини.
  6. Готовата крем супа послужете ја топла со печен леб. Може и салата, а по вкус е добро да си ја посипите со малку пармезан. На здравје!

Рецептот го испратил: Невена Ѓероска.

Ви препорачуваме да прочитате: Крем супа од целер.

Сподели: