Крем чорба од пченка

Време е за нови вкусови! Сигурни сме дека досега не сте пробале ваква крем чорба од пченка. Благодарение на Катерина и нејзиниот одличен рецепт, сега сите ќе може да направиме нов рецепт и да го почестиме семејството.

За да ја направите оваа крем чорба од пченка потребни ви се неколку едноставни состојки. Пробајте ја, нема да погрешите!

крем чорба од пченка

Состојки:

  • 500 гр пченка од конзерва
  • 1 лажичка брашно
  • 25 гр путер
  • 300 мл млеко
  • 200 мл вода
  • мало парче свеж ѓумбир
  • 1 мала главица кромид
  • 6 гранчиња магдонос
  • малку морско оревче
  • по потреба сол, црн пипер.

Подготовка:

  1. Во тава на оган ставете ја пченката со 10 гр путер.
  2. Пржете ја 5-10 минути на среден оган.
  3. Одвојте 4 лажици од пропржената пченка, а другата изблендирајте ја.
  4. Во тенџере на оган ставете го останатиот путер да се растопи.
  5. Додајте ги ситно сецканиот кромид и брашното, и пржете околу 2-3 минути.
  6. Потоа во тенџерето додајте ги блендираната пченка, целите зрна пченка, претходно загреаното млеко и вода, ренданиот ѓумбир, малку морско оревче, сол и мелен црн пипер.
  7. Оставете ја чорбата да проврие околу 10 минути.
  8. На крај, во топлата крем чорба од пченка додајте го сечканиот магдонос и послужете ја со препечено лебче. На здравје!

Рецептот го испратил: Катерина Милошевска Глигороска.

Ви предлагаме да прочитате: 5 добри причини да јадете пченка.

Сподели: