Крцкави колачи со орев 1

Крцкави колачи со орев

Одлични за со топол чај или кафенце! Штом ги каснете ќе може да уживате ви сензациите на крцкањето и слаткиот вкус. По предлог на Катерина, со задоволство споделуваме рецепт за крцкави колачи со орев, кои е идеални за деновиве на дружење и уживање со семејството.

Може да ве интересира: Божиќни колачи со лешници.

Крцкави колачи со орев 2

Состојки:

  • 3 филџани масло
  • 2 филџани топла вода
  • 1 ќесичка прашок за печиво
  • 2 ќесички ванилин шеќер
  • 500 гр брашно
  • сечкани ореви по потреба
  • мармалад по желба
  • малку шеќер во прав.

Подготовка:

  1. Во поголем сад ставете ги брашното, маслото, водата, прашокот за печиво и ванилиниот шеќер.
  2. Од нив замесете тесто кое е добро изедначено.
  3. Од тестото обликувајте топчиња, кои потоа треба малку да ги притиснете со помош на рацете, а на средината со прстите направете мала вдлабнатина.
  4. Во секоја од вдлабнатините ставете во мармалад по желба и по малку оревчиња.
  5. Така припремените колачи редете ги во плех обложен со хартија за печење и печете ги во загреана рерна на 180 степени додека се стврднат за да бидат крцкави.
  6. На крај, испечените колачиња посипете ги со шеќер во прав. На здравје!

Рецептот го испратил: Катерина Милошевска Глигороска.

Ви препорачуваме да прочитате: Крцкави колачи со цитрон и лешници.

Сподели: