леб без месење

Крцкав интегрален леб со маслинки без месење

Правењето леб може да биде предизвик за повеќето луѓе, но сега имаме супер рецепт кој сигурно ќе ви се допадне. Станува збор за рустичен интегрален леб со маслинки, кој е инспириран од италијанската кујна.

Лесен за правење, не се меси, а воедно е многу здрав. Аромата на свежо печениот леб, крцкавата кора, текстурата се задоволство кое може да си го припуштите, а сигурни сме дека штом еднаш ќе го пробате, редовно ќе биде на вашата трпеза.

интегрален леб со маслинки

Состојки:

  • 500 грама интегрално брашно
  • 320 мл млака вода
  • 15 грама свеж квасец (во замена може да се користи 4 грама сув квасец)
  • 1 мала лажичка мед (или шеќер)
  • 1 мала лажичка сол
  • 100 до 125 грама црни маслинки.

Подготовка:

  1. Брашното ставете го во сад за месење. Во средината направете дупка.
  2. Квасецот измешајте го со медот, а потоа заедно измешајте ги со млаката вода (немојте да користите топла вода).
  3. Квасецот ставете го во средината на брашното и мешајте за да се добие малку хомогена смеса.
  4. Потоа додајте ги сечканите маслинки. Мешајте со дрвена лажица додека се соединат маслинките, затоа што тестото е многу меко и лепливо. Садот покријте го со најлонска фолија и оставете го на топло место за време од 2 часа.
  5. По 1 час и 40 минути, во рерната ставете високо тенџере од челик, затворете го со капак и приклучете ја рерната на 215 степени да се загрева.
  6. Работната површина набрашнете ја и потоа ставете го нараснатото тесно. Без да месите, формирајте кружен леб.
  7. Кога рерната ќе се загрее на 215 степени, внимателно извадете го тенџерето (внимавајте да не се изгорите затоа што е многу жешко). Тргнете го капакот и ставете го тестото во тенџерето. Потоа ставете го капакот и брзо вратете го тенџерето во рерната.
  8. Печете за време од 40 минути на температура од 215 степени, а потоа извадете го капакот и продолжете со печењето за време од 15 минути.
  9. На крај, тенџерето извадете го од рерната и оставете го да се излади за време од 10 до 15 минути.
  10. Потоа, извадете го и послужете го топлиот интегрален леб со маслинки. На здравје!

Ви предлагаме да прочитате: Брза интегрална пита со маслинки и сирење.

Сподели: