Немате идеја што да подготвите да биде лесно и брзо, а воедно и вкусно? – Кога ќе го прочитате рецептот за лиснат тарт со тиквички, веднаш ќе ги „засукате ракавите“ и ќе го направите ова навистина вкусно јадење.
Рецептот ни доаѓа од блогот на нашата пријателка Лана која секогаш е расположена да ги сподели нејзините вкусни рецепти со нас, а ние тие рецепти ви ги пренесуваме вам. „Лесно достапните состојки и брзата подготовка даваат одличен резултат и вкусен лиснат тарт. Би било штета да не го направите барем еднаш за да го пробате. По желба можете да додадете шунка или сланина и сигурна сум дека ќе ги направите и втор пат.“ – вели Лана. Па, пробајте и уживајте!
Состојки:
- 250 г лиснато тесто
- 1 помала тиквичка
- 250 г ситно сечкано сирење
- 2 лажици кисела павлака
- 2 јајца
- 1 праз
- 100 г изрендан кашкавал
- сол и црн пипер.
Подготовка:
- Лиснатото тесто тенко развлечете го.
- Со поголем тркалезен калап или поголема чаша извадете повеќе кругови.
- Секој круг уште малку растегнете го со оклагија (широко сукало), па ставете го во тркалезниот калап. Калапот претходно не треба да се премачка со масло.
- Празот исечкајте го на тенки прстени и пропржете го со малку масло. Кога ќе стане стаклест, тргнете го од ринглата и распоредете го низ тестото.
- Јајцата малку изматете ги со виљушка.
- Сечканото сирење ставете го во подлабок сад. Измешајте го со киселата павлака и додадете ги јајцата. Ставете сол и црн пипер по ваш вкус.
- Тиквичките исечете ги на тенки кругови заедно со лушпата.
- Над празот ставете го сирењето со павлаката и јајцата и посипете со кашкавал.
- Од горе наредете ги круговите тиквички така што малку ќе се преклопуваат, па ставете го преостанатото сирење.
- Тартот печете го во загреана рерна на 200 степени околу 20 минути. Може да се послужат топли или млаки за појадок, вечера, па дури и за некоја свечена прилика. На здравје!
Ви препорачуваме да прочитате: Лиснати полжавчиња со тиквички.