Нивниот изглед е вистинска мамка за очите! Потполно неодоливите мафини со кајсии се одлична идеја за појадок со чаша млеко или за уживање во домашно кафе со пријателите. Вреди да се направат и да се пробаат.
Кате ни кажа дека од оваа доза неа и и излегоа 12 мафини и еден помал колач, а за истите користела специјални калапи за мафини и калап за векна кои неа и се испробани повеќе пати.

Состојки:
- 3 јајца
- 6 кајсии
- 140 гр кафеав шеќер
- 220 гр брашно
- 80 мл масло
- 220 мл млеко
- 1 кесичка прашок за печиво
- 1 лажица афион.
Подготовка:
- Кајсиите најпрво измијте ги, па исечете ги на помали парчиња.
- Јајцата изматете ги заедно со шеќерот додека се претворат во густа смеса на која и се познаваат траги од маталките на миксерот.
- Матејќи со најмала брзина на миксерот, додајте ги млекото и маслото.
- Во одделен сад измешајте го брашното со прашокот за печиво и постепено матејќи со жица додајте го во изматената смеса.
- На крај, додајте ги претходно сечканите кајсии и афионот.
- Измешајте добро, а потоа од вака припремената смеса ставајте во калап за мафини и печете на 180 степени, за време од 25 минути. Ако и вас ви остане вишок од смесата, во тој случај искористете калап за печење векна.
Рецептот го испратил: Катерина Милошевска Глигороска.
Ви препорачуваме да прочитате: Тарт со кајсии.