Вегански и без глутен! Рецептот за најдобриот вегански мача чизкејк ни го испрати нашата пријателка Марија, а ние со задоволство го споделуваме со вас. Taa вели: „Досега сум направила и пробала многу различни мача чизкејкови, но овој е дефинитивно најдобар од сите.“
Што е мача? Мача е прав од мелени листови од зелен чај. По бербата, листовите кратко стојат на пареа и се сушат. Од нив се чисти вишокот гранки и се мелат во препознатливиот зелен прав. Мачата има многу здравствени придобивки: ѝ дава сјај и еластичност на кожата, го намалува крвниот притисок, ги зајакнува коските, го регулира холестеролот и го подобрува расположението. Па, драги пријатели направете го најдобриот вегански мача чизкејк што поскоро.

Состојки:
За подлога:
- 1 чаша лешници
- 1 чаша ореви
- 1 чаша свежи урми без семка
- 1 лажица какао
- ½ чаша таан
- 1 лажица ванилин шеќер
- 1 лажица сусам.
За крем:
- 2 чаши индиски ореви
- ½ конзерва (околу 200 г) кокосово млеко
- сок од ½ лимон
- 2 лажички просеана мача
- ¼ чаша јаворов сируп или агаве
- 1 лажица ванилин шеќер.
Подготовка:
- Оревите, лешниците и урмите ставете ги во блендер и изблендирајте ги. Додајте ги ванилиниот шеќер, таанот и сусамот и блендирајте за да добиете хомогена смеса.
- Смесата ставете ја во сад обложен со хартија за печење и убаво распоредете ја. Садот ставете го во фрижидер.
- Индиските ореви прелијте ги со зовриена вода и оставете ги 20 минути. Потоа, изблендирајте ги. Додајте ги преостанатите состојки и блендирајте за да добиете хомогена смеса.
- Добиената смеса прелијте ја врз претходно направената подлога и убаво распоредете ја. Чизкејкот оставете го во замрзнувач неколку часа за убаво да се стегне.
- Подготвениот чизкејк исечете го на парчиња и послужете го. На здравје!
Совети плус од авторот:
- За поинтензивен вкус на чизкејкот ставете повеќе мача.
- Ако чизкејкот остане во замрзнувач подолго време, пред сечење оставете го малку да одмрзне.
Автор на рецептот: Марија Старделова (marijamarijamarija).
Ви препорачуваме да прочитате: Чоколадна чизкејк торта.