Да, го имаме најдобриот домашен рецепт за болоњезе сос! Направен со македонско мелено месо од Агриа, локални зеленчуци и многу љубов. А најдоброто кај овој сос е тоа што може да го замрзнете и да го користите по потреба. Совршен е за тестенини, лазања, полнети тиквички, модри патлиџани… Изборот е ваш, а состојките и подготовката погледнете ги во текстот.
Болоњезе сосот е многу популарен во италијанската кујна, а го обожаваат и децата и возрасните. Се приготвува со кромид, целер, морков, мелено или ситно сечкано телешко месо со мал додаток на свинско месо, црвено вино и мала количина на доматно пире или домати. Направете го најдобриот болоњезе сос и украдете задоволни насмевки од луѓето на кои им го подготвувате.
Состојки:
- 450 г мелено говедско месо од Агриа
- 250 г мелено свинско месо од Агриа
- 2 лажици маслиново масло
- 4 чешниња крупно сечкан лук
- 1 главица кромид
- 1 морков
- 2-3 лажици сечкан целер (стебло или корен)
- 1 чаша црвено вино или говедска супа
- 1 чаша полномасно млеко
- 800 г цели домати од конзерва
- 4 лажици доматно пире
- 1 лажичка италијански зачини
- 1 ловоров лист
- сол и црн пипер по вкус
- 500 г шпагети.
Подготовка:
- Кромидот ситно исечкајте го. Чешнињата лук исечкајте ги на две до три парчиња или згмечете ги.
- Во поголема тава на оган ставете го маслиновото масло да се загрее. Додајте го кромидот и пропржете го 2-3 минути за да омекне.
- Морковот и целерот ситно исечкајте ги и додајте ги во тавата. Додајте го и лукот и продолжете со пржењето додека зеленчуците омекнат.
- Потоа, додајте го меленото месо и измешајте. Пржете додека месото добие кафеава боја.
- Маслото од тавата исцедете го во посебен сад. Во тавата додајте го црвеното вино и оставете го сосот да се да вари околу 7-9 минути. Штом виното испари, додајте го млекото и продолжете со варење уште 6-7 минути.
- Потоа, додајте 4 лажици доматно пире, италијански зачин и ловоров лист. Доматите ставете ги во тавата и исечкајте со помош на лажицата. Оставете го сосот да се вари додека се згусти за време од околу 30 минути. Зачинете го со сол и мелен црн пипер по вкус.
- Во меѓувреме, сварете ги тестенините според упатството.
- Сварените тестенини ставете ги во чинија и врз нив ставете од подготвениот болоњезе сос. На здравје!
Совети плус:
- Болоњезе сосот традиционално се служи со таглиатели, но може да се послужи и со шпагети.
- За да го направите најдобриот домашен болоњезе сос користете свежо мелено месо од Агриа. Посетете ги нивните месарници во Битола, Велес и Штип и од љубезниот персонал побарајте да ви припремат мелено месо за овој рецепт. Свинското и телешкото месо се од нивно, домашно и македонско производство, кое се должи на принцип од „нива до трпеза“. Посетете ја веб страницата на Агриа, нивната фан страница на Facebook и разгледајте ги нивните полиња за одгледување на сточна храна, фармите, месарниците и следете ги сите новости.
- Ако ви остане сос може да го чувате во фрижидер за време од 2-3 дена, доколку е складиран во сад со капак. Исто може да го замрзнете и да го искористите во период од 2-3 месеци.
- За да го одмрзнете, ставете го сосот на оган или во микробранова печка и мешајте на секои 15-20 секунди.
Ви препорачуваме да прочитате: 3 совети како да станете експерт за избор на најдобро свежо месо.
Следете ја sezahrana.mk и на Instagram и Pinterest.
*Спонзориран рецепт.