Полнети пиперки со мелено месо и кус кус 1

Полнети пиперки со мелено месо и кус кус

На нашите трпези често може да се најдат полнети пиперки. Традиционално ги припремаме од ориз и мелено месо, понегокаш полнети со изварка или сирење… Овој пат ви предлагаме да пробате една слична, но малку поинаква верзија за подготовка на полнети пиперки со мелено месо и кус кус.

На лик се многу слични, а вкусот им е одличен. Сите љубители на промени во готвењето и за вас кои сте гурмани, препорачуваме да го пробате!

Полнети пиперки со мелено месо и кус кус 2

Состојки:

  • 7-8 поголеми пиперки или бабури
  • 500 гр мелено месо
  • 100 гр кускус
  • 200 гр густо доматно пире (или 2 свежи домати со излупена лушпа)
  • 1 главица кромид
  • 1 лажичка путер или маргарин
  • 1 говедска коцка за супа
  • 1 лажица мешан сув зачин
  • ½ лажичка црн пипер
  • 1 лажичка сув босилек
  • ½ лажичка оригано
  • ½ лажичка зачин гарам масала.

Подготовка:

  1. Кускусот припремете го во толкава течност колку што пишува во упатството, а во таа количина додадете ја коцката за супа. Кус кусот кој беше употребен во рецептов се приготвува инстант со киснење за време од 4 минути во врела вода.
  2. Додадете го путерот/маргаринот ( 1 лажичка или една мала коцка од 1-1,5 см), промешајте и оставете го покриен да ја впие врелата течност.
  3. Во меѓувреме ставете го ситно исечканиот кромид за кратко да се пропржи, па додадете го меленото месо.
  4. Откако кромидот ќе се запржи додадете ги доматите и доматното пире.
  5. Зачинете со предложените зачини или пак импровизирајте по свој вкус и можности.
  6. Пржете додека доматите убаво се соединат со останатите состојки.
  7. Пред смесата да се згусти потполно, додадете го припремениот кускус, па мешајте се заедно врз исклучената врела рингла уште 2-3 минути.
  8. Извадете ги дршките од пиперките и полнете ги со припремениот фил.
  9. Отворите затворете ги со парче домат.
  10. Налејте вода до 1/3 од висината на пиперките, а нив одозгора попрскајте ги со масло.
  11. Печете во загреана рерна на 250 степени околу 30 минути, односно додека омекнат и се испечат пиперките.

Рецептот го испратил: Клара Бос.

Ви препорачуваме да прочитате: Редена кус кус салата со варени јајца.

Сподели: