Посен колач со фил од мак, јаболко и ореви

Посен колач со фил од мак, јаболко и ореви

„Колачево е вкусно, превкусно ви гарантирам .“ – ни кажа Невена, а ние и веруваме. Состојките на овој посен колач со фил од мак прават една таква комбинација во која само може да се ужива.

Полн и богат вкус од една страна и овошна свежина од јаболкото. Многу убав и секогаш добредојден на трпезата!

Посен колач со фил од мак, јаболко и ореви 2

Состојки:

За тесто:

  • 200 гр путер/маргарин на собна температура
  • 400 гр брашно
  • 200 гр шеќер
  • рендана кора од лимон
  • 1 лажица сок од лимон
  • 1 лажиче прашок за печиво
  • 7-8 лажици вода

За фил:

  • 200 гр мак
  • 500 мл вода
  • 120 гр шеќер
  • 1 средно рендано јаболко
  • 50 гр сечкано суво грозје
  • 100 гр мелени ореви
  • 1 ќесичка ванилин шеќер
  • 1/4 лажиче цимет

За декорација:

  • по потреба шеќер во прав.

Подготовка:

  1. Прво подгответе го тестото. Во сад ставете ги путерот/маргаринот и шеќерот и со миксер, а со помош на мешалките за тесто изматете ги.
  2. Потоа додајте ги и останатите состојки и матете ги додека се изедначи тестото. Ако мислите дека е премногу тврдо може да додадете уште неколку лажици вода.
  3. Добиеното тесто префрлете го врз набрашнета површина, малку измесете го и соберете го во топка. Завиткајте го во најлонска фолија и ставете го во фрижидер.
  4. За тоа време подгответе го филот. Водата ставете ја да зоврие, а потоа додајте го макот и оставете го да вари се додека течноста целосно испари, некои 10-тина до 15 минути.
  5. Тргнете го садот на страна и додајте ги сувото грозје, шеќерот и ванилата. Измешајте и оставете да се изладат.
  6. На крај додајте ги и оревите, јаболкото и циметот, па измешајте.
  7. Продолжете со подготовка на колачот. Рерната вклучете ја да се загрева на 180 степени, а изладеното тесто поделете го на два дела.
  8. Од едниот дел на набрашнета површина развлечете кора со големина на плехот (25х30). Плехот малку набрашнете го, па во него ставете ја кората и малку избоцкајте ја со вилушка.
  9. Ставете го целиот фил и со лажица израмнете го.
  10. Развлечете ја и другата кора и ставете ја над филот. И неа избоцкајте ја со вилушка.
  11. Ставете го колачот да се печи околу 35-40 минути.
  12. Печениот колач оставете го да излади, исечете го на коцки, посипете го со шеќер во прав и послужете го.

Рецептот го испратил:  Невена Ѓероска.

Ви препорачуваме да прочитате: Посен колач со афион и кокос.

Сподели: