Посен сахер колач

Посен сахер колач

Сахер колачот е омилен на голем број од нас, а варијациите на неговиот рецепт се многубројни. Повелете одличен рецепт за посен сахер колач со интегрално брашно. Испробан и навистина вкусен!

Посен сахер колач

Состојки:

За пандишпан:

  • 500 мл вода
  • 200 гр интегрално брашно
  • 250 гр бело брашно
  • 300 гр кафеав шеќер
  • 100 мл масло
  • 30 гр какао
  • 1 кесичка ванилин шеќер или екстракт од ванила
  • 15 гр прашок за печиво.

За фил:

  • 5-6 полни лажици мармалад од кајсии.

За глазура:

  • 100 гр посно чоколадо за готвење
  • 1 лажица маргарин
  • 50 мл млеко од соја.

Подготовка:

  1. Рерната оставете ја да се загрее на 180 степени.
  2. Во поголем сад измешајте ги сите суви состојки, а потоа додајте го маслото и водата.
  3. Измешајте со жица или голема лажица, за да се изедначат состојките и да нема грутчиња.
  4. Смесата туретеја во плех (25х30см) намачкан со маргарин или масло и посипан со брашно.
  5. Печете околу 30-35 минути, а за најсигурно проверете со чепкалка која треба да биде сува откако ќе ја извадите.
  6. Печениот колач оставете го да се излади и потоа хоризонтално исечете го на половина.
  7. Премачкајте го со мармаладот на средината и одозгора.
  8. Чоколадата стопете ја заедно со маргаринот и млекото, а потоа прелијте го колачот.
  9. Колачот оставете го на ладно да се стегне, а потоа послужете го исечен на коцки. По желба може да се сервира со изматена растителна павлакa.

Рецептот го испратил: Невена Ѓероска.

Сподели: