Посни компир крофни со фил (рустични) 1

Посни компир крофни со фил (рустични)

Поинакви се, со многу убав полн вкус и тоа филот може да го избереме по наш вкус. Слатка фантазија! Да ги направиме и да каснеме и ние од рустичните и посни компир крофни со фил!

„Тесто од компири обожавам, па од љубопитност решив да се ставам на проба за да видам какво е благото тесто со компири. Одлучив да спремам крофни, но полнети, некако повеќе ги сакам. Верувајте крајниот резултат беше фантазија. Меки, ароматични, превкусни.“ – ни кажа Кате. Рецептот е тука.

Посни компир крофни со фил (рустични) 2

Состојки:

За тесто:

  • 500 гр лупени компири
  • 500 гр брашно
  • 100 гр шеќер
  • нешто помалку од 1/2 свеж квасец
  • 200-220 мл оризово млеко

За фил:

  • слатко од капини или друг вкус по потреба.

За посипување:

  • шеќер и цимет по потреба.

Подготовка:

  1. Компирите излупете ги и ставете ги да се варат.
  2. Откако ќе се сварат оставете ги убаво да се оладат, па изрендајте ги.
  3. Во длабок сад ставете го брашното, ренданите компири,шеќерот и изронетиот квасец.
  4. Со постепено додавање на топлото оризово млеко замесете тесто.
  5. Покријте и оставете да стаса 1 час.
  6. Од стасаното тесто кинете парчиња и со раце првин развлечете ги во должина, а потоа потсплескајте ги.(како на сликата)
  7. Ставете од слаткото и внимателно преклопете.
  8. Спојте ги убаво краевите и пржете ги во голема количина масло.
  9. Испржените крофни додека се топли свалкајте ги во мешавина од шеќер и цимет.

Забелешка: Бидејќи станува збор за тесто со компири, може да ви биде малку лепливо, затоа при обликувањето посолувајте со брашно.

Рецептот го испратил: Катерина Милошевска Глигороска.

Ви препорачуваме да прочитате: Печени полнети крофни со фил од кафе.

Сподели: