Ролована гибаница 1

Ролована гибаница

Одличната фотографија ни покажа дека станува збор за многу вкусно јадење, па решивме да го објавиме рецептот за испробаната ролована гибаница на Ирена. Кристал има широка палета на производи, а Ирена ја искористи таа можност и создаде гарантирано вкусно залче за секое семејство.

Не без причина е награден рецептот, па ајде да видиме како се прави!

Ролована гибаница 2

Состојки:

  • 500 гр кори за гибаница

За смеса за попрскување:

  • 150 мл масло Кристал
  • 150 мл кисела вода
  • 150 мл млеко
  • 1 коцка свеж квасец
  • 2 лажици вински оцет Кристал
  • 2 лажици пченкарно брашно Кристал
  • 2 лажици бело брашно
  • 1 лажичка шеќер
  • 1/2 лажичка сол

За фил:

  • 300 гр изварка
  • 3 јајца

 Дополнително:

  • 50 гр првокласен маргарин Кристал за полевање одозгора
  • 1 лажица за подмачкување на тавата
  • 1 јајце дополнително за во смесата за попрскување
  • малку сусам Кристал за наросување.

Подготовка:

  1. Сите состојки набројани во листата за смесата за попрскување, почнувајќи од маслото Кристал, па завршно со солта, се ставаат во подлабок сад, се матат со жица и се добива смеса за попрскување.
  2. Се земаат 3 кори и една по една, секоја од нив се попрскува со смесата и се редат една врз друга.
  3. На третата кора на крајот се распоредува по должина од претходно направениот фил од изварка измешана со 3-те изматени јајца, па се витка ролат и се става во тава подмачкана со Кристал маргарин.
  4. Постапката се повторува со сите кори, а на крај ролатите се сечат на парчиња и со силиконско четче се премачкуваат со растопен првокласен маргарин Кристал.
  5. Во остатокот од смесата за попрскување се мати уште 1 јајце и се полева врз ролатите, а потоа се наросува со сусам од Кристал.
  6. Се остава да отстои 30 минути, па се пече 35-40 минути на температура од 200 степени. Пријатен апетит!

Рецептот го испратил: Ирена Колевска Стојкоска.

Ви препорачуваме да прочитате: Гибаница со готови кори и изварка.

Сподели: