Омилени печива за појадок кај повеќето луѓе се переците. Овој рецепт го најдовме на инстаграм блогот „my little kitchen stories“ на нашата пријателка Елизабета. Таа вели: „Имаат многу едноставна подготовка, а добивате крцкави переци подобри и од пекара.“
Топлите крцкави переци послужете ги за појадок или вечера, во комбинација со парче сирење. Сигурни сме дека откако еднаш ќе ги пробате, ќе сакате да ги направите пак.
Состојки:
- 200 мл топло млеко
- 1 сув квасец
- 1 лажица шеќер
- 70 мл масло за јадење
- 500 г брашно
- 1 лажичка сол.
За прелив:
- 3 лажици брашно
- 1 лажица сол
- 3-4 лажици вода.
Подготовка:
- Во длабок сад ставате ги млекото, шеќерот, сувиот квасец и 1 лажица брашно. Измешајте и оставете ја смесата 5 минути.
- Потоа, додајте масло и постепено додавајте го брашното со 1 лажичка сол. Замесете тесто и оставете го 30 минути да нарасне.
- Од тестото формирајте 6 топчиња. Со раце, секое топче исукајте го во форма на стапче, со должина околу 30 cm. Двата краја преплетете ги еден со друг и носете ги кон средината.
- Обликуваните переци ставете ги во тава обложена со хартија за печење и оставете ги уште 20 минути да нараснат.
- Во меѓувреме спремете го преливот. Во сад ставете ги брашното, солта и водата. Убаво измешајте да добиете хомогена смеса. Смесата треба да биде погуста од смеса за палачинки.
- Переците ставете ги да се печат во загреана рерна на 180 степени за време од 25-30 минути.
- Откако малку ќе заруменат, извадете ги од рерната и попрскајте ги со преливот. Потоа, вратете ги во рерна за да се допечат.
- Готовите переци послужете ги додека се топли. На здравје!
Совети плус:
- Колку повеќе го оставате тестото да нарасне, толку помеки ќе бидат вашите переци. Многу е важно и второто нараснување од 20 минути.
- Откако ќе ги попрскате со преливот пред крајот на печењето, печете уште 5-7 минути. Ако се печат подолго време, може да изгори преливот.
Автор на рецептот: Елизабета Пешовска (My little kitchen stories).
Ви предлагаме да прочитате: Баварски переци со пиво.