Слатки похувани јаболка

Слатки похувани јаболка

Обожаваме десерти во кои главна состојка е овошјето, па одлучивме да го споделиме со вас рецептот за слатки похувани јаболка.

Нашата пријателка Лана секогаш изненадува со несекојдневни рецепти. Го најдовме овој десерт на нејзiниот блог, го испробавме и решивме дека вреди да ви го доловиме вкусот, така што ќе ви го опишеме процесот на подготовка. Па, ајде да почнеме.

Слатки похувани јаболка

Состојки:

  • 1 чаша брашно (150 г)
  • прстофат сол
  • 1 лажица шеќер
  • 1 чаша млеко (2 дл)
  • 1 јајце
  • 1 лажица рум (не е задолжително)
  • 2-3 кисели јаболка
  • шеќер и цимет по желба.

 Подготовка:

  1. Во сад ставете ги брашното, солта, шеќерот, јајцето, млекото и румот. Сите состојки убаво измешајте ги со жица за да добиете шлафрок (смеса слична како онаа за палачинки, само малку погуста) без грутки. Ако е потребно, може да додадете уште малку млеко и брашно.
  2. Излупете ги јаболката и исечете ги на кругови до дебелина од 0,5 цм. Со помош на нож извадете го средишниот дел.
  3. Во тавче загрејте малку масло. Доволно е да ставите масло колку да не се залепат јаболката во текот на печењето.
  4. Исечените јаболка, едно по едно потопете ги во претходно припремената смеса.
  5. Така припремените јаболка ставете ги во маслото и пржете ги кратко од едната страна колку да заруменат, па превртете ги од другата.
  6. Откако ќе се испржат, јаболката ставете ги на кујнска хартија која ќе го впие вишокот на масло.
  7. За подобар вкус, поросете ги јаболката со шеќер во прав и цимет по желба.

Ви препорачуваме да прочитате: Амарети – брзи суви колачи со бадеми.

Следете ја sezahrana.mk и на Instagram и Pinterest.

Сподели: