Солена торта од ориз и пилешко 1

Солена торта од ориз и пилешко

Оваа солена торта од ориз и пилешко е предлог на инспиративната Кате, која избра посебен состав на намирници за да креира превкусен специјалитет. Предлагаме да го пробате уште денес!

Солена торта од ориз и пилешко 2

Состојки:

  • 400 гр ориз
  • 1 главица кромид
  • 5 поголеми листови радикио (виолетова салата со горчлив вкус, за замена може друг листест зеленчук)
  • 270 гр пилешки гради
  • 200 гр карфиол
  • 125 гр моцарела
  • 2 лажици пармезан
  • 2 ќесички шафран
  • 2 лажици брашно
  • 1 лажичка кари
  • по потреба масло, сол, црн пипер, мешан сув зачин.

Подготовка:

  1. Најпрво ставете го оризот да се вари. Откако ќе се свари, исплакнете го со ладна вода и исцедете го.
  2. Додајте го шафранот, мешаниот сув зачин и црниот пипер, па убаво измешајте.
  3. Во тава на оган ставете малку масло и додајте го сечканиот кромид и радикио. Посолете и пропржете ги додека омекнат.
  4. Карфиолот ставете го во зовриена вода малку да се обари, а потоа оставете го да се олади.
  5. Пилешките гради исечете ги на мали парчиња, посолете ги и свалкајте ги во мешавина од брашно и кари.
  6. Ставете ги коцките пилешко да се пропржат во сосема малку масло.
  7. Во нелеплива тава ставете малку масло и со навлажнети раце ставете половина од оризот и убаво расплескајте со раце.
  8. Одозгора ставете го пропржениот кромид со радикио, парчињата карфиол, пилешкото месо, коцки моцарела и пармезан.
  9. Одозгора повторно со навлажнети раце додајте го остатокот од оризот и убаво со раце оформете ја смесата во вид на торта-колач.
  10. Ставете ја тавата на оган на средна температура и пржете 10 минути.
  11. Потоа поклопете со округла чинија која треба да е со помали димензии од тавата и превртете.
  12. Повторно во тавата ставете малку масло и внимателно вратете ја смесата од ориз.
  13. Треба што побрзо да се изведе постапката на превртување, за да не се залепи оризот за чинијата.
  14. Оставете да се пржи и од другата страна уште 10 минути, па повторете ја постапката на превртување.
  15. Оваа солена торта од ориз и пилешко може да ја послужите и топла и ладна, бидејќи подеднакво е вкусна во комбинација со свежа салата.

Автор: Катерина Милошеска Глигоровска.

Сподели: