солени кнедли со спанаќ 1

Солени кнедли со спанаќ

Во последните години слатките традиционални кнедли доживуваат разни измени во составот и вкусот. Па така, сега можат да се најдат и многу рецепти за солени кнедли, а не само благи. А, еве од нас еден предлог за подготовка на кнедли со спанаќ.

Познато е дека голем дел од децата не се љубители на спанаќ. За да го засакаат овој здрав зеленчук, вклучете ги и нив во подготовката на  овие солени кнедли. Прилично се лесни за правење, а веднаш штом ги пробате, нивниот вкус ќе ве наведе да ги вметнете во менито. Нема да погрешите и ако ги послужите и во некоја посебна прилика.

солени кнедли 2

Состојки:

  • 500 г компири
  • 250 г брашно
  • 30 + 50 г путер
  • 1 јајце
  • сол по вкус
  • 1 л вода.

За фил:

  • 250 г крем сирење
  • 1 чаша сечкан спанаќ
  • 50 г мелени бадеми.

За похување:

  • 150 г лебни трошки
  • 1/3 лажичка сол
  • 1 лажичка сув магдонос
  • 50 г мелени бадеми
  • 50 г путер.

Подготовка:

  1. Излупете ги компирите и ставете ги да се варат.
  2. Откако компирите ќе се сварат, истурете ја водата. Во компирите додајте 30 г путер и убаво изгмечете со виљушка. Оставете да се излади.
  3. Во тава растопете 50 г путер. Додајте ги останатите состојки за похување и кратко пропржете за смесата да се соедини, па тргнете ја тавата од рингла.
  4. Во длабок сад ставете ги крем сирењето, спанаќот и мелените бадеми. Измешајте ги и оставете ги 10-20 минути во фрижидер.
  5. Во садот со пасираните компири додајте 50 г растопен путер, брашното, јајцето и солта. Од состојките направете тесто.
  6. Тестото поделете го на 15-20 дела за да добиете кнедли со големина по желба. Во средината на секој дел ставете од филот. Завиткајте во топка и убаво затворете го тестото од сите страни за да не истече филот. Постапката повторете ја со останатото тесто.
  7. Во тенџере на оган ставете ја водата и малку сол. Оставете да зоврие.
  8. Кнедлите валкајте ги во смесата за похување и варете ги во водата додека не испливаат на површината на тенџерето.
  9. По желба наросете ги со рендан кашкавал или сирење и свеж магдонос. Послужете ги топли или ладни, со јогурт или павлака!

Ви препорачуваме да прочитате: Здрава торта од моркови.

Следете ја sezahrana.mk и на Instagram и Pinterest.

Сподели: