За гурманско уживање на целото семејство ви предлагаме да подготвите сочна лазања со болоњезе и бешамел сос. Со ова јадење нема грешка, а го обожаваат сите, од најмали до најстари. Совршениот спој на тестенини, месо, доматно пире и бешамел сос никого не остава рамнодушен!
Совршена за неделен ручек и убави мигови со вашето семејство. Сѐ што ви е потребно е да издвоите само малку време и да набавите квалитетно свежо мелено месо кое е клучно за совршен вкус на ова познато јадење. Од наведените состојки ќе добиете околу 6 порции, но по потреба може да ги зголемите количините.

Состојки:
- 500 г кори за лазања
За болоњезе сос:
- 1-2 главици кромид
- 2 моркови
- 600 – 700 г мелено месо од Агриа
- 2 чешниња лук
- 750 – 800 мл доматно пире
- мешан сув зачин, сол и мелен црн пипер по вкус
- оригано и босилек по вкус.
За бешамел сос:
- 50 г путер
- масло по потреба
- 4-5 лажици брашно
- 1 л млеко
- мешан сув зачин и мелен црн пипер по вкус
- мускатно оревче по желба
- 300 г кашкавал.
Подготовка:
- Најпрво подгответе го болоњезе сосот. На малку масло запржете ги ситно сечканиот кромид и ренданите моркови. Додајте го меленото месо и пржете се додека испари целата течност.
- Потоа додајте го и ситно сечканиот лук и зачинете со оригано, босилек, сол, црн пипер и мешан сув зачин по вкус, како и други зачини по желба. На крај додајте го доматното пире и оставете го кратко да прокрчка. Болоњезе сосот тргнете го од огнот.
- Потоа подгответе го бешамел сосот. Путерот ставете го во сад на оган да се стопи. Во растопениот путер додајте го брашното и кратко пропржете го. Во садот постепено додавајте го млекото и постојано мешајте со жица за матење. Продолжете да мешате додека се згусни околу 3-4 минути. Доколку добиете премногу густ сос по потреба може да додадете малку млеко. На крај додајте сол, мешан сув зачин, црн пипер и малку мускатно оревче по вкус.
- Корите за лазања (по 3-4) ставете да се варат во посолена зовриена вода за време од 5 минути, а потоа извадете ги и ставете ги во сад со ладна вода. Не ги ставајте сите кори одеднаш во ладната вода за да не се оштетат. Ако на упатството не е наведено да се варат корите, не ги варете.
- Потоа започнете со редење на лазањата. Лазањата редете ја во подлабока тепсија или соодветна стаклена тава, која прво ќе ја премачкате со малку путер и ќе нанесете еден слој бешамел. Потоа, наредете го првиот слој од тестенините, па внимателно нанесете од болоњезе сосот, а врз него ставете мала количина на бешамел сос и завршете го редот со рендан кашкавал. Постапката повторувајте ја се до завршување на намирниците. Последниот слој лазањи премачкајте го само со бешамел сос и поросете го со малку рендан кашкавал или пармезан. Тавата затворете ја со капак или алуминиумска фолија.
- Вака подготвената лазања печете ја во претходно загреана рерна на 200 степени околу 20 минути (доколку корите се претходно варени) или 30 минути додека порумени. На крајот извадете ја фолијата и продолжете со печење уште 3-5 минути. Декорирајте ја со парчиња чери домати и листови свеж босилек. Лазањата послужете ја додека е топла. На здравје!
Наша препорака:
Се прашувате која е тајната на највкусната лазања? – Одговорот се крие во внимателно избраните состојки. За подготовка препорачуваме да користите свежо и квалитетно месо, а наш прв избор се Агриа. Свежото мелено месо од домашно производство може да го најдете во месарниците на Агриа ширум земјава, а исто и во маркетите на Тинекс и Рамстор. Агриа се дел од кампањата „Купувам домашно“, па картичките можете да ги користите во нивните месарници и скари на кило во Велес, Битола и Градско. Да ги поддржиме македонските компании кои имаат квалитетни производи!

Ви препорачуваме да прочитате: Шпагети со ќофтиња во доматен сос.
Следете ја sezahrana.mk и на Instagram и Pinterest.
*Спонзориран рецепт.