Зошто да јадеме обично кога може да јадеме како во ресторан? Превкусни и сочни кременадли во сос! Кој не би сакал да проба, нели? Имаме фантастичен рецепт кој е погоден за скоро секое домаќинство!
На лицата на домашните ќе видите само радост и задоволство, ништо друго. А ние, и се заблагодаруваме на нашата пријателка Лана од блогот Kuhinjica-Mignone, за вкусниот и прекрасно објаснет рецепт.

Состојки:
- 4-5 кременадли (по можност вратни)
- 2 главици кромид
- 2 моркови
- 1/2 корен од целер
- 2 ловорови листа
- црн пипер во зрно по потреба
- сол по потреба
- мешан зачин или зачини по желба
- околу 100 мл бело вино или вода.
Подготовка:
- Кременадлите зачинете ги со солта и црниот пипер, а потоа кратко пропржете ги во малку загреано масло од двете страни.
- Додајте неколку зрна црн пипер и лисјата од ловор.
- Кога месото малку ќе се зарумени, извадете го во чинија или тргнете го на страна.
- Во истата тава во која сте ги пржеле кременадлите, пропржете го ситно исечканиот кромид, сечканите морков и целер на коцки, динстајте заедно неколку минути, па вратете ги кременадлите во сосот.
- Додајте го белото вино или вода.
- Затворете со капак и гответе така околу 30-40 минути додека месото стане меко и сочно.
- Послужете со варен компир и прелијте со сосот во кој се динстало месото. Ако посакувате сосот да биде густ и кремаст, само додадете лажица густин. Секако е вкусно, на здравје!
Ви препорачуваме да прочитате: Печено свинско месо во сос од бело вино.