Празничната магија може да започне! Време е за украсување на велигденските јајца и празнично декорирање на домот. Но, и за правење на највкусните велигденски колачиња кои оваа година ќе ги красат нашите празнични трпези. Крцкави и меки, едноставно се топат во устата. Топло ви препорачуваме да ги направите и да се засладите со вашите најблиски.
Во декорацијата на овие колачиња вклучете ги и дечињата. Забавувајте се заедно во овие денови кога имаме можност да бидеме дома и да подготовуваме различни рецепти. Вклучете ја вашата креативност и оваа година направете ги најшарените и највкусните колачиња!
Состојки:
- 1 чаша путер на собна температура
- 1 чаша шеќер
- 1 јајце
- ½ чаша павлака
- 3 ½ чаши брашно
- 1 лажичка сода бикарбона
- прстофат сол.
За украсување:
- 1 белка од јајце
- 140 – 180 г шеќер во прав
- 4 – 5 капки сок од лимон
- прехранбени бои по желба.
Подготовка:
- Со помош на миксер изматете ги путерот и шеќерот. Додајте ги јајцето, павлаката и содата бикарбона. Добро измешајте.
- Потоа со постојано мешање постепено додавајте го брашното. Кога смесата ќе стане густа и тешка за мешање престанете со додавање брашно.
- Смесата префрлете ја на добро набрашнета работна површина и измесете ја со раце додека добиете мазно и не лепливо тесто.
- Вака замесеното тесто развлечете го со сукало во правоаголна кора и со помош на калап вадете колачиња од тестото.
- Колачињата редете ги во плех обложен со хартија за печење. Помеѓу секое колаче оставајте простор од 2 до 3 см бидејќи истите ќе пораснат во печењето.
- Вака подготвените колачиња печете ги во претходно загреана рерна на 180 степени околу 8 – 10 минути додека рабовите на колачињата станат малку кафеави.
- Во меѓувреме подгответе ја глазурата за колачињата од белка и шеќер во прав. Со миксер добро изматете ја белката заедно со шеќерот во прав и малку лимонов сок. Доколку смесата е премногу густа додајте уште малку сок од лимон, а доколку е течна додајте шеќер во прав. Во вака подготвената глазура може да додадете и прехрамбени бои.
- Со вака подготвената смеса украсете ги колачињата по желба. На здравје!
Ви препорачуваме да прочитате: Велигденски мафини со боровинки.