„Многу често денот ми почнува со ваков појадок, а она што се менува е најчесто овошјето, кое преферирам да е сезонско. Ако сакате да следите здрав животен стил и да стекнувате нови корисни навики, ви предлагам да ја пробате мојата супер комбинација за убав енергичен ден. Вака приготвен овошен јогурт со овес и чиа, е одличен и соодветен за целото семејство!“- вели Катерина Шамбевска Спасеновска од нашиот тим, која ja ни направи и мала фотосесија од појадокот.
„Кај нас дома е обожаван, а многу важно и одобрен од моето синче. Како мајка, го препорачувам на сите родители за вашите дечиња, затоа што среќно дете и среќна мама е она што сите го сакаме!“- додава Катерина и вели дека убаво се вклопиле јогуртите на нашите пријателите од Млекара Тетово.
Состојки:
*за 2 порции
- 500 мл Шарпланински природен јогурт или Кораб јогурт
- 4 лажици овесни снегулки
- 2 лажици чиа семе
- 1 поголема или 2 помали праски
- 10-15 бадеми, по желба
- Опционална препорака: природен мед, по вкус.
Подготовка:
- Во сад измешајте ги овесот, чиа семето и јогуртот. Затворете со капак и оставете да отстои во фрижидер 2 часа или преку ноќ.
- Поделете ја смесата во 2 чинии и пред сервирање додајте ја сечканата праска, во двете чинии подеднакво.
- Бадемите исечкајте ги и поделете ги во 2-те чинии.
- Декорирајте по желба, а ако обожавате благо, додајте и лажица мед во порцијата. На здравје!
Совети плус:
- Ако сакате да е потечно, додајте плус количина од јогуртот.
- Ако имате потреба да го приготвите за пократко време, користете поситни овесни снегулки.
- Праските може да ги замените со било кое бобинкасто овошје, свежо или замрзнато. Убаво е и со банани и/или киви. Може да се изненадите што фантастично одговара со јаболко, а во таков случај дефинитивно препорачувам и прстофат цимет.
- За мали деца, бадемите може ситно да ги измелите, да ги замените или да ги изоставите.
- Предлог тема да прочитате: Јогурт и кисело млеко за подобар метаболизам, расположение и здрав имун систем.
Препорака од авторот:
На крај, ако ви се допадна мојот рецепт и љубовта со која ја припремам и прикажувам храната, разгледајте ги моите профили каде објавувам испробани рецепти креирани во мојата кујна и заследете ме:
- Instagram: @katerina.shambevska
- Facebook: Katerina Sambevska Spasenovska.
Автор на рецепт и фотографии: Катерина Шамбевска Спасеновска, @katerina.shambevska.
Ви препорачуваме да прочитате: Крем салата и сос за сите сезони – брзо, свежо и вкусно.
Следете ја sezahrana.mk и на Instagram и Pinterest.
*Спонзориран рецепт.