Доколку сте во потрага по природен начин за решавање на проблемите со кожата, тогаш спирулината е вистинскиот избор за вас! Таа ги содржи сите основни хранливи материи за кожата и тоа во многу поголеми количини од било кој друг вид на храна. Одлично е што има неверојатна стапка на сварливост и искористливост, и тоа дури до 95%, во споредба со 15-те проценти на другите видови на храна. Топло препорачуваме да ја вклучите во вашата исхрана и да ги користите нејзините бројни благодети!
L-Lysine против стрес, херпес, брчки, лузни и остеопороза
Прочитајте го нашето истражување за 4-те импресивни придобивки од лизинот! Лизинот е есенцијална аминокиселина која има бројни придобивки за здравјето. Научните истражувања потврдиле дека L-Lysine помага против вирусите Herpes Simplex и Herpes Zoster. Го намалува стресот, ја помага синтезата на колаген и на тој начин ги намалува брчките и стриите, помага во заздравувањето на раните, а ја подобрува и апсорпцијата на калциумот со што помага во намалување на ризикот од остеопороза.
7 најдобри семиња за подготовка на смути
Доколку имате навика често да консумирате салати и смути, оваа листа на семиња е идеална за вас! Со додавањето на семиња во овошна или зеленчукова комбинација, се зголемуваат витамините, минералите, протеините и здравите масти во оброкот. Во продолжение дознајте кои се најдобри семиња за смути, а се препорачани од нутриционистите.
Ладно цедено масло од чиа семе – заштитник од оксидативен стрес
5 добри причини за жените да јадат повеќе чоколадо
Веќе долго време се дебатира околу тоа дали чоколадото е добро или не за здравјето. И штом прочитаме некое истражување дека е здраво и може да го консумираме без грижа на совест, веднаш потоа се појавува друго кое го тврди спротивното. Тоа ни беше мотивација да посветиме повеќе време на оваа тема. Ви претставуваме пет причини на кои наидовме при нашето истражување, зошто е пожелно да се јаде чоколадо, а особено од женскиот пол.
L-Carnosine за долговечна младост и добро здравје
Научните истражувања покажаа дека L-Carnosine има неверојатна способност да ги подмлади клетките, да ги одржи нивните карактеристики и да им го продолжи животот. Затоа, во последните години зголемен е интересот за својствата на L-Carnosine, кој се смета за супстанца на долговечноста и се препорачува за сите возрасти, посебно за луѓе над 40 години. Со стареењето нивото на L-Carnosine во организмот се намалува, а како резултат на тоа се намалуваат когнитивните функции, подвижноста и метаболитичката контрола кај повозрасната популација. Освен тоа, се намалува функцијата на кардиоваскуларниот систем, а се зголемува ризикот од канцерогени заболувања. Токму тоа нè инспирира да истражуваме и да дознаеме повеќе за него.
Како да го подобрите изгледот на косата? Топ намирници за есенскиот период
Косата ви опаѓа, сува е, брзо се мрси или пак имате првут? Се прашувате ли како да го подобрите нејзиниот изглед? – Безживотна сува коса која лесно се кине и опаѓа може да укажува на недостаток на одредени хранливи материи или на некои здравствени проблеми. За таа цел направивме листа на најдобрите намирници кои ја негуваат и хранат косата во есенскиот период.
Моќното црно семе е природен „лек“ за најтешките заболувања
Црното семе е едно од најлековитите растенија во светот, а како лек се користи уште 2-3 илјади години пред Новата ера. Ова семе штити од мозочен удар, ги зајакнува крвните садови и заштитува од разни воспалителни процеси. Во продолжение дознајте повеќе за лековитите својства на моќното црно семе, како и за маслото кое се добива од него.
Чудотворната капина – моќна против анемија, дијабетес и настинка
Мали, слатки, вкусни, а толку лековити, капините претставуваат вистинска ризница на витамини и антиоксиданси кои благопријатно делуваат на целокупното здравје. Не залудно ова овошје го добило епитетот чудотворна капина. Тие помагаат при лекувањето на анемија, дијабетес, проблеми со усната шуплина, афти, грип, настинка и уште многу други здравствени состојби. Во продолжение дознајте повеќе за придобивките од капините кои ќе ве мотивираат почесто да ги користите во исхраната.
10 намирници кои се ефикасен „лек“ за крвните садови
Денес, најголем број од болните лица во светот припаѓаат на групата со кардиоваскуларни болести, а тоа се должи на широк дијапазон на фактори. Еден важен од нив е неправилната исхрана. Токму затоа и колку да изгледа познато и јасно, ќе посветиме малку време на темата и ќе ви прикажеме кои намирници се ефикасен „лек“ за крвните садови и може да помогнат во спречувањето посериозните заболувања.
Indole-3-Carbinol – растителна супстанца со висока антитуморска активност
Сигурно сте слушнале за големата нутритивна вредност на брокулата, зелката и карфиолот и нивната препознатливост како дарови од природата кои се борат со карциномот. А токму тие супстанции, ни предизвикаа интерес да го направиме ова мало истражување и да ги пренесеме интересните факти кои ги пронајдовме. Голем дел од податоците ги пронајдовме на веб страницата на trimeks.com.mk како дел од нивниот додаток во исхраната познат под името Indole-3-Carbinol.
Најдобри извори на растителни протеини за спортисти и вегани
Нутриционистите препорачуваат дека е пожелно секој оброк да содржи барем 10 грама протеини. Но, како да ги задоволите потребите за протеини? Ако спортувате и сакате да оформите убаво тело, или пак сте веган, оваа листа ќе ви биде супер водич кон вашата цел, а воедно и ќе научите кои се најдобрите извори на растителни протеини.
6 здравствени придобивки од брусницата
Кога ќе слушнете брусница, можеби прво ве асоцира на празници, но постојат многу причини за да ги консумирате преку целата година. Замрзнати, сушени или во вид на сок, малите црвени бобинки нудат многу здравствени придобивки за организмот. Избравме 6 здравствени придобивки од брусницата кои вреди да ги знаете.
6 здравствени придобивки од популарните ленено семе и масло од лен
Лененото семе е состојка која е добро да ја имате во кујната и на менито, а со постапка на ладно цедење од него се добива корисното масло од лен. Лененото семе и маслото од него, се идеални за отстранување на мастите и токсините од телото, го подобруваат метаболизмот, го намалуваат нивото на шеќер во крвта, го регулираат апетитот и одлични се за здравјето на кардиоваскуларниот систем.