Бела магија 1

Бела магија

Слатко задоволство кое е направеното со многу труд и љубов. Тортата бела магија стана една од нашите најомилени торти. Затоа, со вас го споделуваме рецептот како да го напрвите овој вкусен десерт.

Тортите се наша страст и во секоја прилика си подготвуваме разни испробани десерти. А, знаеме и да експериментираме во кујната. Испробувајќи разни комбинации на состојки, дојдовме до овој рецепт за вкусна и лесна торта – бела магија.

Бела магија 2

Состојки:

За пандишпан:

  • 15 лажици брашно
  • 5 јајца
  • 15 лажици шеќер
  • 15 лажици масло
  • 15 лажици млеко
  • 1 кесичка ванилин шеќер

За фил:

  • 250 мл слатка павлака
  • 1 кесичка желатин
  • 1 лажичка екстракт од ванила
  • 200 г јагоди

Подготовка:

  1. Се матат заедно јајцата, шеќерот и ванилата.
  2. Се додава маслото и млекото и сè убаво се мати додека да се добие хомогена смеса.
  3. Се додава брашното и повторно се меша.
  4. Вака подготвената смеса се става во кружен плех со механизам, обложен со хартија за печење.
  5. Се пече во загреана рерна на 200°С, околу 30 минути или додека тестото да добие светлокафеава боја.
  6. За филот, се мати слатката павлака и се додава екстрактот од ванила.
  7. Желатинот се подготвува според упатството на кесичката и се додава во изматената слатка павлака.
  8. Пандишпанот се вади од механизмот и се сече на половина по средината.
  9. Долниот дел се враќа назад во плехот.
  10. Од страните се редат јагодите исечени на половина.
  11. Се додава филот и се поклопува со втората кора од пандишпан.
  12. Одозгора се премачкува со остатокот од филот.
  13. Вака подготвената торта се става во фрижидер за да се стегне. Пред послужување се декорира по желба.

Ви препорачуваме да прочитате: Чоколаден колач.

Следете ја sezahrana.mk и на Instagram и Pinterest.

Сподели: