Се прашуваш што вкусно да зготвиш денес? – Ако ти треба идеја за денешниот ручек имаме одличен предлог за брза есенска тава богата со зеленчуци, која изобилува со бои и вкусови. А штом ја направите и пробате не заборавајте да ни пишете во групата на Сѐ за храна како ви се допадна.
Она што ви е потребно за подготовка на оваа брза есенска тава е малку слободно време и квалитетни намирници. Посетете ги месарниците на Агриа и набавете колбаси од македонско производство. Во нивната палета ќе најдете скараџиски, селски, домашни, барени колбаси, како и различни месни преработки. А за сите новости и акции посетете ја веб страницата на Агриа и следете ги на Facebook и Instagram.
Состојки:
- 1 тиквичка
- 1 модар патлиџан
- 1 главица кромид
- 2 пиперки
- 2-3 ситно сечкани чешниња лук
- малку сечкан магдонос
- сол и црн пипер по вкус
- масло по потреба
- ароматичи зачини по вкус (рузмарин по желба)
- 6-8 колбаси по желба од Агриа.
Подготовка:
- Тиквичката, модриот патлиџан и пиперките убаво измијте ги и исекајте ги на покрупни парчиња како за помфрит.
- Кромидот исчистете го и насечете го на крупни кришки, а пиперките насечкајте ги на покрупни кругови.
- Во грил тава на малку масло запржете го зеленчукот. При крајот додајте го лукот и магдоносот.
- Зачинете со сол и црн пипер по вкус и по желба додајте прстофат рузмарин. Прилогот е готов и може да го тргнете за во истата тава да ги запржете колбасите.
- Запржете ги колбасите од двете страни со повремено вртење, додека добијат убава боја.
- Сервирајте ги со претходно припремениот прилог од зеленчук и послужете ги. На здравје!
Совет плус:
- Ако сакате зеленчуковиот прилог да го добие мирисот на колбасите, во грил тавата прво ставете ги колбасите, а потоа во мрсното кое го испуштиле, запржете го и зеленчукот.
Ви препорачуваме да прочитате: Полски сендвичи со колбаси.
Следете ја sezahrana.mk и на Instagram и Pinterest.
*Поддржан рецепт.