пита со тиквички

Брза пита со тиквички и мелено месо    

Ако барате брз и лесен рецепт за летна пита, имаме одличен предлог за вас. Направете брза пита со тиквички и мелено месо. Идејата за рецептот ја добивме од групата Македонската кујна – некогаш и денес, на предлог од Татјана Галовска, но направивме некои измени и добивме поразличен вкус на оваа мека, сочна пита без глутен.  

пита со тиквички

Состојки:

  • 2 големи тиквички
  • 2 јајца
  • 500 грама месо
  • 1 чаша пченкарно брашно
  • 1 ќесичка прашок за печиво
  • 1 чешне лук по желба
  • магдонос
  • сол и црн пипер
  • масло по потреба
  • сусам за посипување.

Подготовка:

  1. Тиквичките измијте ги, а потоа изрендајте ги на крупната страна од рендето. Ренданите тиквички посолете ги и оставете ги 10 минути.
  2. Лукот и магдоносот ситно исечкајте ги.
  3. Пченкарното брашно измешајте го со прашокот за печиво.
  4. Во меѓувреме, јајцата ставете ги во сад за матење. Изматете ги пенесто.
  5. Тиквичките добро исцедете ги и додајте ги во садот со јајцата. Измешајте ги состојките за да се добие хомогена смеса. Во садот додајте ги меленото месо, сечканиот лук, магдонос, посолете и наросете мелен црн пипер.
  6. Во тава ставете хартија за печење. Над хартијата ставете малку масло и разнесете го насекаде. Во тавата додајте ја смесата за питата, убаво израмнете ја, наросете сусам по желба и исечете парчиња. Питата со тиквички и мелено месо печете ја во загреена рерна на 220 степени за време од 25 до 30 минути, додека се добие бледо румена боја.
  7. Готовата пита со тиквички и мелено месо оставете ја да се излади, а потоа послужете ја. На здравје!

Сподели: