Брускетите се популарно италијанско месе кое скоро секој би сакал да го проба и би уживал во него. Има повеќе начини да се подготват вакви вкусни залчиња, а сега имате можност да прочитате испробан рецепт за крцкави брускети со телешко месо и печурки.
Ни ги подготви Кате, а дека одлично изгледаат можеме да се увериме и сами. Ладните денови се совршени за вакви нешта. Соберете го друштвото и уживајте заедно!
Состојки:
- 1 багет
- 400 гр телешко месо
- 1 главица кромид
- 5-6 чешниња лук
- 1 поголем морков
- 200 гр свежи шампињони
- 1 гранче рузмарин
- 5 ливчиња жалфија
- 1 лажица сенф
- по потреба кашкавал
- по потреба мешан сув зачин и црн пипер.
Подготовка:
- Прво исечете го месото на коцки и ставете во вода да зоврие.
- Потоа, истурете ја водата, а месото измешајте го со сенфот и ставете го во тенџере на оган.
- Во тенџерето додајте ги сечканиот кромид, лук, морков, рузмаринот и жалфијата.
- Зачинете со мешан сув зачин и бибер.
- Налејте малку вода, поклопете со капак и оставете на тивко да се динста. По потреба во текот на динстањето додавајте топла вода.
- Откако месото ќе биде полуготово, додајте ги печурките исечени на четвртинки.
- Продолжете да динстате додека месото стане меко и лесно кинливо со вилушка.
- Багетот исечете го на половина и затоплете го во рерна за да стане малку крцкав.
- Одозгора нанесете од месото и сосот во кој е динстано.
- Посипете со рендан кашкавал и послужете додека е топло, со свежа салата (на пример, цвекло со сусам и ленено семе како на фотографијата погоре).
Рецептот го испратил: Катерина Милошевска Глигороска.
Ви препорачуваме да прочитате: Брзи домашни брускети со домати и босилек.