Уживањето во зеленчукот може да биде неизмерно, а посебно кога знаеме добро да го подготвиме. Невена, како и обично споделува со нас лесен и креативен рецепт за динстани моркови кои се умешно зачинети и плус комбинирани со црни маслинки.
Вистинснко уживање од вкусови, а се вклопува во голем број комбинации! Може да ги сервирате на разни начини и тоа како додаток на печено месо, пржена риба, ќофтиња, засебен оброк и слично. Еве го рецептот!
Состојки:
- 400 гр моркови
- 4 лажици маслиново масло
- 1 чешне лук
- 1 ловоров лист
- 3 лажици црни маслинки без семки
- 1 лажица сенф
- 1/2 чаша бело вино
- малку сол
- малку пипер
- 1 чаша вода.
Подготовка:
- Најпрво измијте ги и исчистете ги морковите, а потоа исечете ги на кругови.
- Така припремени, ставете ги во тава на оган, а истовремено додајте го и маслото, ситно сечканиот лук, ловоровиот лист и претходно исчистените црни маслинки од семките. Додајте го белото вино кое сте го промешале со сенфот, посолете по вкус, додајте малку црн пипер и на крај турете ја и водата.
- Морковите заедно со другите состојки, оставете ги да се динстаат околу 30 минути, а доколку има потреба додавајте уште вода. Доколку температурата не е доволно силна и сакате ад бидат помеки, оставете ги дополнително да се динстаат уште 10-тина минути. Кога се готови, сервирајте и на здравје!
Рецептот го испратил: Невена Ѓероска.
Ви препорачуваме да прочитате: Посен прилог од зелка и моркови.