Есента е едно од најубавите годишни времиња кога станува збор за храната и богатите можности! Ние сме големи обожаватели на белото грозје, па испробавме каков е неговиот вкус во вид на домашен џем од бело грозје! Одличен е, супер за секое утро!
Препорачуваме да го направите за вас и вашите сакани. Со чаша чај и тоа како годи за појадок.
Состојки:
- 1 кг бело грозје
- 1 кг шеќер (зависно од шеќерноста на грозјето, може и помалку)
- 1 л вода
- 1 кесичка ванилин шеќер
- свежо цеден сок од 2 лимони.
Подготовка:
- Во поголемо тенџере (шерпа), прво ставете ја водата да зоврие.
- Во меѓувреме измијте го грозјето, искинете ги зрната, а кога водата ќе зоврие ставете ги во неа и варете околу 10-15 минути на посилен оган.
- Кога лушпата ќе напукне, испасирајте ја смесата.
- Потоа, додајте го и шеќерот и ванилиниот шеќер. Продолжете да варите уште 1 час со постојано мешање.
- Кога џемот е доволно густ, тргнете го од огнот и турете го во топли стерилизирани тегли (околу 20 минути на 100 степени) и добро затворете го. Оставете го во претходно затоплената рерна за да се излади постепено. До отворањето, чувајте го на темно и ладно место, но не во фрижидер.
Ви препорачуваме да прочитате: Рецепт за слатко од грозје.