домашна чорба со пилешко месо

Домашна чорба со пилешко месо и зеленчук

Вкусна бела чорба со пилешко месо и зеленчук. Идеална за ладните зимски денови. Може да ја послужите како главно јадење или лесна вечера. Пробајте ја, ќе ви се допадне!

Ако сте љубител на супи и чорби, ова е вистинскиот рецепт за вас. Домашна чорба со пилешко месо и зеленчук која ќе ви ја згрее душата и ќе ве освежи.

домашна чорба со зеленчук

Состојки:

  • 1/2 кг пилешки стек од Слога
  • 100 г корен од магдонос
  • 100 г корен од пашканат
  • 100 г корен од целер
  • 100 г царски микс или грашок од Royal Veggies на Слога
  • 200 г моркови
  • 200 г компири
  • 1 помала главица кромид
  • 2 чешниња лук
  • 1 л ладна вода
  • 1 лажичка мелен црн пипер
  • 2 лажички сув мешан зачин
  • 1 жолчка
  • 100 мл неутрална павлака за готвење
  • 2 лажици пченкарно брашно.

Подготовка:

  1. Пилешкото месо и зеленчукот исечкајте го на коцки.
  2. Ставете ги во подлабок сад и прелијте ги со ладна вода. Откако ќе зоврие, посипете со мелен пипер и сув мешан зачин. Намалете ја температурата и варете ја чорбата на средна температура (во покрие сад) 30-40 минути, во зависност од шпоретот. 5-10 минути пред крајот на варењето, додајте 100 г царски микс или грашок.
  3. Јајцето скршете го и одвојте ја белката од жолчката. Ставете ја жолчката во помал сад и додајте го кремот за готвење. Измешајте со жица за матење. Додајте го пченкарно брашно и изматете за да не останат грутчиња.
  4. Смесата постепено додавајте ја во зовриената чорба со постојано мешање. По потреба, додајте зачини. Варете уште 2-3 минути и тргнете го садот од оган.
  5. Готовата чорба декорирајте ја со магдонос по желба и послужете ја.

Совети плус:

домашна чорба

Ви препорачуваме да прочитате: Посна рибина чорба од ослич.

Следете ја sezahrana.mk и на Instagram и Pinterest.

*Спонзориран текст.

Сподели: