запечени тиквички со домати

Запечени тиквички со домати

Доколку немате многу време за готвење, а сакате да му понудите на семејството нешто здраво и сезонско, веднаш запишете го рецептот за запечени тиквички со домати! Вкусот на ова јадење е свеж и лесен, па може да го комбинирате и со месо. Доволно е и ако се сервира како самостоен вегетаријански ручек. Како и да го послужите, веруваме дека ќе уживате во светот на вкусовите!

На кратко би рекле – вкусен и брз ручек за целото семејство. Зачините му даваат посебна арома и шмек на ова јадење. Па, доколку сте обожаватели на медитеранска кујна, тогаш овој рецепт сигурно ќе ви се допадне.

запечени тиквички со домати

Состојки:

Подготовка:

  1. Тиквичките добро измијте ги и исечете ги на кругови. По желба може и да ги излупите, но не е неопходно.
  2. Доматите добро измијте ги и исечете ги на тенки кругови.
  3. Доколку наместо изварка користите тврдо сирење, добро изгмечете го со виљушка.
  4. Изматете ги јајцата и помешајте ги со киселата павлака.
  5. Свежите зачини добро измијте ги и ситно исечкајте ги.
  6. Плехот за печење подмачкајте го со растопен путер, па наредете го со еден ред тиквички. Редот од тиквички посолете го и поросете го со сечканите зачини, мешаниот сув зачин Дафинка, ориганото и црниот бибер.
  7. Врз тиквичките распоредете половина од изварката.
  8. Врз редот со тиквички и изварка наредете ги половина од парчињата домати. И нив зачинете ги и посолете ги.
  9. Доматите прелијте ги со половина од смесата со јајца и кисела павлака.
  10. Потоа, повторно наредете уште еден ред тиквички. Постапката повторувајте ја додека ги потрошите сите состојки.
  11. Врз последниот слој по желба може да нарендате малку кашкавал.
  12. Вака подготвеното јадење печете го во претходно загреана рерна на 180 степени, околу 30 минути или додека се запече и зарумени.
  13. Послужете го додека е топло. На здравје!

Ви препорачуваме да прочитате: Мусака од тиквички со мелено месо и кремаст прелив.

Следете ја sezahrana.mk и на Instagram и Pinterest.

*Спонзориран текст.

Сподели: