киви овошје

Киви – едно од највкусните и најздравите овошја

Киви е егзотично овошје, со посебно освежителен вкус и уникатен изглед. Се користи во голем број десерти, декоративно е, со долга листа на корисни хранливи материи и многу здравствени придобивки.

Потекнува од Кина, поради што во светот до 1960 година е познато како Кинеско цариградско гроздесто овошје. И покрај тоа, повеќето луѓе го поврзуваат ова овошје со Нов Зеланд, местото каде кивито е донесено во почетокот на 1900-тата година. Од тогаш е започната историјата на одгледување и денес Нов Зеланд е познат како водечки производител на киви во светот. Името потекнува од кафеавата птица која не лета, наречена „Киви“ и која е карактеристична за Нов Зеланд, а нејзината форма на телото потсетува на формата на ова кожено овошје.

Ова на широко познато и уникатно овошје не само што е многу декоративно, туку е и извонредно богато со хранливи состојки, што е причина да постојат бројни студии за здравствените и нутриционистичките придобивки од овошјето киви. Слаткиот вкус на кивито наликува на комбинација од банана, јагода и ананас и е посакуван речиси од сите луѓе. Предизвикува сочна свежина во усната шуплина и нуди широк спектар на здравствени придобивки преку составните хранливи материи како што фито-хемикалии, минерали и витамини кои промовираат здравје.

Плодот има влакнеста кафеава кора со зелено месо, а белата пулпа во центарот и малите црни семки му даваат уникатен изглед. Содржи многу висока количина на витамин Ц, повеќе од било кој друг плод. Кивито е зрело и најдобро да се јаде кога може нежно да се притисни, додека незрелите плодови имаат цврст централен дел и груб вкус. Може да се консумира како сурово овошје, како дополнително мезе во комбинација со риба или месо, салати, во пудинзи, пити или филови за торти.

киви овошје

Поради својата хранлива вредност и здравствени придобивки, кивите се идеални за намалување на телесната тежина и за добра општа здравствена состојба. Нутриционистички факти за киви кои потврдуваат за нивната голема корист:

Богати се со:

  • витамин Ц
  • растителни влакна
  • калиум
  • магнезиум.

Кивите имаат ниско ниво на:

  • заситени масти
  • натриум
  • холестерол.

Во порција од 177 гр киви има:

  • Калории – 108
  • Витамин Ц – 133 мг
  • Јаглени хидрати – 26 гр
  • Диететски влакна – 5 гр
  • Протеини – 2 гр
  • Натриум – 5 мг
  • Шеќер – 16 мг
  • Калциум – 6%
  • Витамин Е – 3%
  • Железо – 3%.

Сподели: