Направете крцкави сусам стапчиња со мелено ленено семе, повикајте го друштво, одберете го омилениот филмски наслов и препуштете се на уживањето! По желба вкусните и крцкави сусам стапчиња може да ги направите за бројните родендени во семејството, викендите, излетите и разните дружби! Одлични се за во разни прилики и се вклопуваат на сечија трпеза.
Кога се собираме со друштвото, преферираме домашни грицки, па овој рецепт е често на нашето „друштвено мени“!
Може да ве интересира: Пикантни интегрални грицки со ленено семе и сусам.
Состојки:
- 500 гр брашно
- 1 лажичка хималајска сол
- 1 кесичка прашок за печиво
- 1 жолчка
- 100 мл масло
- 100 мл маслиново масло
- 200 мл пиво
- 3 полни лажици мелено ленено семе
За премачкување и посипување:
- 1 белка од јајце
- околу 100 гр сусам.
Подготовка:
- Во длабок сад измешајте ги брашното, прашокот за печиво, солта и обезмастеното ленено семе. По желба можете да додадете и некој зачин, на пример куркума, сув босилек, оригано, ким итн.).
- Во садот додајте ги жолчката, ладно цеденото масло од маслодајна репка, маслиновото масло, пивото и замесете мазно тесто. Ако сметате дека има потреба, додајте уште малку брашно.
- Од тестото, откако убаво ќе го измесите, оформете топка. Покријте ја со најлонска фолија или кеса и оставете ја да одмори околу 10 минути.
- Работната маса попрскајте ја со брашно. Со помош на сукало, тестото истегнете го во правоаголна кора.
- Потоа, премачкајте го со изматената белка и посипете го со обилна количина на сусам.
- Кората исечете ја на ленти со ширина од 1 см. Стапчињата можете да ги правите подолги или пократки по желба.
- Наредете ги врз плех кој претходно сте го обложиле со хартија за печење и печете во загреана рерна на 200 степени, за време од 20-тина минути или додека заруменат.
- Крцкавите сусам стапчиња префрлете ги во рамна чинија или друг рамен сад за да се изладат. Сервирајте и на здравје!
Ви препорачуваме да прочитате: Солени стапчиња со сусам и ким (хроно).