печени медитерански тиквички

Медитерански полнети тиквички во доматен сос – од кујната на Марија Кочовска

„Превкусни се! Медитеранските полнети тиквички во доматен сос ќе го освојат сечиј вкус. Летото е сезона на тиквичките, па ги искористив и припремив нов рецепт кој одговора во повеќе диетални режими – УН диета, хроно диета, безлутенска исхрана, исхрана со мал број на јагленихидрати…

Класичните рецепти за полнети тиквички често содржат ориз или кашкавал. Но, овој рецепт е подеднакво вкусен, а има помал број на калории. Наместо ориз се користат и тиквички во филот.“ – вели Марија. 

полнети тиквички со автор

Состојки за 2 порции:

  • 1 поголема тиквичка
  • 250 г мелено месо од Агриа 
  • 400 мл доматен сос – домата
  • 1 морков
  • Зачини по вкус: сол, мелен црн пипер, црвена пипер, мешан зачин, лук во прав, оригано
  • 1-2 лажици масло
  • Магдонос за декорација. 
состојки за медитерански тиквички со мелено месо

Подготовка:

  1. Тиквичката пресечете ја на половина. Двете половини издлабете ги со лажица. Парчињата тиквичка кои ги издлабивте, исчекајте ги на коцки. 
  2. Морковот излупете го и исечкајте го на коцки.
    Во тава на оган ставете го маслото да се загрее. Во тавата додајте го меленото месо и пропржете го 4-5 минути. Потоа додајте ги тиквичките и моркови. Зачинете со зачините по вкус. Продолжете со пржењето уште 2-3 минути. Ако има многу течност, може да ја истурите. 
  3. Додајте 1 чаша доматен сос и оставете да прокрчка 1-2 минути. 
  4. Тиквичките ставете ги во тава. Наполнете ги со филот. Во тавата додајте го преостанатиот доматен сос. 
  5. Рерната пуштете ја на 220 степени и ставете ги тиквичките да се печат. Печете околу 20 минути. Печените полнети тиквички оставете ги кратко да се изладат, а потоа поросете ги со свежо сечкан магдонос. На здравје!
полнети тиквички

Совети:

За најдобар вкус користете свежо месо (може мешано или јунешко по избор). Ја посетив месарницата на Агриа во Битола и си набавив свежо мелено месо. Често купувам свежо месо, а Агриа се мој прв избор. Домашно и превкусно за сите рецепти! 

Ако ти се допадна овој рецепт, разгледај повеќе идеи на мојот Инстаграм профил – @kocovska.marija и заследи ме. Може да ме следиш на:

*Рецептот е поддржан од Агриа.

Сподели: