Печени вегетаријански плескавици - со семиња и без глутен 1

Печени вегетаријански плескавици – со семиња и без глутен

Здрави со семиња и оформени без глутен! Имавме разни состојки во кујната, па лесно беше да се пробуди креативноста и да се направат овие многу вкусни печени вегетаријански плескавици. Одлични се за многу режими на исхрана, а најмногу од се, погодни се и може да ги сместиме во оброците за добро здравје!

Им се допаднаа и на повозрасните и на младите дегустатори. Вкусот им е богат и полн, што се должи на семињата, свеж, благодарение на зеленчукот и по заслуга на целокупниот состав, многу се хранливи. Пробајте ги во првата погодна прилика!

Печени вегетаријански плескавици - со семиња и без глутен 2

Состојки:

  • 2 тиквички
  • 2 модри патлиџани
  • 3 јајца
  • 10-тина гранчиња магдонос
  • 1 чаша овесно брашно (може и овесни снегулки)
  • 1 помала главица кромид
  • сол и црн пипер по вкус
  • малку масло за запржување
  • оригано по вкус
  • 1 лажица куркума
  • 1 чешне лук
  • 1 лажиче чили
  • 2 полни лажици ленено семе
  • 2 лажички чиа семе.

Подготовка:

  1. Тиквичките измијте ги, излупете ги и изрендајте ги. Посолете ги и оставете ги да стојат околу 20-30 минути, па исцедете ги.
  2. Во меѓувреме измијте ги модрите патлиџани, изрендајте ги, посолете ги и оставете ги да стојат 10-тина минути.
  3. Додека чекате тиквичките и модрите патлиџани да се исцедата, излупете ги и исечкајте ги кромидот и лукот на ситно.
  4. Во тава на оган, ставете ги ситно сечканите кромид и лук, па додајте ги исцедените модри патлиџани и зачинетепо вкус со погоре наведените зачини.
  5. Исцедените тиквички ставете ги во поголем сад, а потоа во истиот додајте ја и содржината од тавата. Добро измешајте.
  6. Од смесата формирајте плескавици со големина по желба и ставете ги да се печат во претходно загреана рерна на 220 степени, па намалете ја на 200 степени, за време од 25-30 минути, а по потреба и повеќе, зависно од рерната.

Ви препорачуваме да прочитате: Вегетаријански плескавици од зелка и блитва.

Сподели: