Сите обожаваме крцкави компири во комбинација со салата или доматен сос. Голем број од нас, компирите ги приготвуваат со пржење, а припремени на овој начин содржат многу калории и не се здрави за консумација.
Затоа ви предлагаме одличен рецепт за печени компири на медитерански начин, кои се приготвуваат со малку маслиново масло, а се збогатени со убавите ароми на оригано и лук. Посно, вегетаријанско, без глутен и здраво!
Состојки:
- 1 кг млади компири
- свежо цеден сок од 1 лимон
- 2 лажички маслиново масло
- 1 лажичка оригано
- ¼ лажичка мелен црн пипер
- ¼ лажичка сол
- 2 чешниња лук
- вода по потреба.
Подготовка:
- Компирите добро измијте ги и излупете ги. Секој компир пресечете го на 8 делови.
- Чешнињата лук ситно исечкајте ги.
- Во голема чинија ставете ги свежо цедениот сок од лимон, маслиновото масло, ориганото, црниот пипер, солта и ситно исечканиот лук.
- Парчиња компири извалкајте ги во подготвената смеса со лимонов сок и маслиново масло.
- Во намрсена тава за печење наредете ги компирите и додајте малку вода. Тавата со компири ставете ја во загреана рерна на 200 степени и печете ги за време од 45 минути, додека компирите омекнат. Потоа, тавата извадете ја од рерната и оставете ги компирите кратко време да се изладат.
- Топлите печени компири на медитерански начин послужете ги во комбинација со зелена салата или сос по желба.