печени јаболка

Печени јаболка со овесни снегулки, цимет и бадеми

Одличен рецепт кој ќе ви го исполни домот со мирис на цимет, јаболко и бадеми. Совршениот спој на овошје, житарки, јатки и ароматични зачини прават нутритивна бомба која ем ќе ве најаде, ем ќе ве исполни со енергија. Прекрасниот вкус на печени јаболка со овесни снегулки, цимет и бадеми ќе ве натера да го подготвувате овој лесен десерт цела зима, повторно и повторно!

Вака подготвените печени јаболка се совршени за ужина, но и за лесен појадок. Ќе ги обожаваат и децата, па на креативен начин ќе успеете да им вметнете здрави животни навики во секојдневието. Убаво звучи, зар не?!

печени јаболка

Состојки:

  • 8 урми потопени во врела вода
  • 8 јаболка
  • ½ чаша растопен путер
  • 1 ќесичка ванилин шеќер од Витаминка
  • ½ чаша овесни снегулки
  • ½ чаша кокос
  • ½ чаша мелени бадеми
  • ½ чаша сечкани бадеми
  • 1 лажичка цимет од Витаминка
  • прстофат сол.

Подготовка:

  1. Потопете ги урмите во врела вода околу 20 минути. Потоа исчистете ги од семките и изблендирајте ги со ¼ чаша од течноста во која беа потопени.
  2. Во смесата од урми додајте половина од растопениот путер и ванилин шеќер.
  3. Во длабок сад измешајте ги кокосот, овесните снегулки, циметот, солта, мелените и сечканите бадеми. Сувите состојки додајте ги во смесата од урми и добро измешајте.
  4. Јаболката темелно измијте ги и пресечете им го горниот дел кај шишката. Со помош на алатка за длабење, издлабете ги во внатрешноста.
  5. Вака подготвените јаболка наполнете ги со филот од овесни снегулки и урми. На крај, затворете ги со преостанатиот дел од јаболката и прелијте ги со другата половина од растопениот путер.
  6. Печете ги во претходно загреана рерна на 180 степени околу 20 минути. Послужете ги додека со топли. На здравје!

Ви препорачуваме да прочитате: Американски колачиња со чоколадо.

Следете ја sezahrana.mk и на Instagram и Pinterest.

*Спонзориран рецепт.

Сподели: