Ролатите од месо се вкусни и декоративни, па совршено ќе ја надополнат секоја свечена трпеза. Може да ги подготвувате за слави, имендени, матурски, веридби, но и едноставно кога сакате да направите вкусен семеен неделен ручек. Всушност, има милион причини зошто да направите свечен печен ролат од свинско месо и пријатно да ги воодушевите сите со гурмански специјалитет кој остава без зборови!
Доколку имате убаво парче свински бут, воопшто не двоумете се и во прва прилика пробајте го овој ролат. Богатиот вкус и примамлив изглед ви гарантираат вистинско гурманско уживање на сите сетила. Овој рецепт особено ќе ги воодушеви љубителите на месо и месни специјалитети, но и сите оние кои уживаат во добрата храна со полн вкус.

Состојки:
- 800 г свински бут од Агриа во едно парче
- сол по вкус
- црн пипер по вкус
- 100 мл бело вино
- 5 јајца
- 100 мл јогурт
- 20 г пармезан
- 400 г спанаќ
- 1 чешне лук
- 1 лажица путер
- 4 средно големи моркови
- 4 помали кисели краставички
- неколку вишни за свежина на вкусот по желба.
Подготовка:
- Свинскиот бут расечете го во правоаголна форма, измијте го, избришете го и посолете го по вкус.
- Морковите обарете ги на пареа или сварете ги во вода, па исцедете ги.
- Јајцата, јогуртот и солта пенесто изматете ги и додајте го пармезанот. Смесата ставете ја во сад премачкан со путер и испечете ја на рингла, но само од едната страна. Се препорачува да изберете сад кој е нешто помал од парчето месо.
- Вака подготвениот пандишпан ставете го врз парчето месо.
- Во меѓувреме на малку путер динстувајте го исчистениот спанаќ додека изврие целата течност. Зачинете го со претходно пресуваниот лук и со црн пипер.
- Вака припремениот спанаќ нанесете го врз пандишпанот од јајца и пармезан.
- Врз слојот со спанаќ по должина наредете ги обарените моркови, киселите краставички и неколку вишни по желба, ако одлучите дека сакате да добиете баш посебен вкус и арома на месото.
- Парчето месо внимателно завиткајте го во ролат и заврзете го со конец.
- Ролатот од месо ставете го врз плех за печење и прелијте го со малку масло. Печете го во претходно загреана рерна на 220 степени, околу 20-30 минути зависно од рерната, односно додека порумени. Потоа прелијте го со белото вино, намалете ја температурата на рерната на 180 степени и печете го додека убаво омекне во внатрешноста. За време на печењето преливајте го со мали количини од белото вино неколку пати.
- Свечениот печен ролат од свинско месо оставете го кратко да се излади, доволни се 15 – 20 минути, па исечете го на парчиња и послужете го. На здравје!
Наша препорака:
За да бидете сигурни дека ќе добиете неодоливо вкусен свински месен ролат, препорачуваме да набавите свежо свинско месо од Агриа. Ако се прашувате зошто, имаме одговор кој објаснува сè? – Свежото месо има бројни придобивки во споредба со замрзнатото. Најважно од сè е тоа што е похранливо, текстурата е подобра и маринадата полесно се впива во него. Наша препорака се Агриа, затоа што месото им е со врвен квалитет, кој се должи на принципот од „нива до трпеза“. Од Агриа имаат свои фарми, кланица и фабрика за производство на сточна храна. Веруваме дека штом еднаш ќе го пробате свежото месо од Агриа, тоа ќе остане вашиот прв избор!

За сите новости и акции посетете ја новата веб страница на Агриа и следете ги на нивната фан страница на Facebook.
Ви препорачуваме да прочитате: 3 кулинарски совети за подготовка на сочно свинско месо.
Следете ја sezahrana.mk и на Instagram и Pinterest.
*Спонзориран рецепт.