Супер брзо, вкусно и посно јадење за оние денови кога сакате да подготвите риба на малку поинаков и поиновативен начин. Ова јадење ќе го обожаваат сите, па дури и децата кои не сакаат да јадат риба подготвена на класичен начин. Пробајте го рецептот за посни стапчиња од ослиќ и уверете се.
Сите ние знаеме колку е важно рибата да се наоѓа често на нашето мени, па затоа споделуваме уште една идеја плус како да ја подготвите на интересен и креативен начин. Подготвена на овој начин може да ја послужите и како мезе, но во комбинација со свежа салата и прилог по ваша желба претставува комплетен оброк за целото семејство.
Состојки:
- 3 парчиња ослиќ
- 5 компири со средна големина
- 2-3 лажици маслиново масло
- лук по желба
- сечкан свеж магдонос по желба
- сол по вкус
- црн пипер по вкус
- брашно по потреба
- лебни трошки по потреба
- сончогледово масло по потреба
Подготовка:
- Компирите измијте ги, излупете ги, исечете ги на коцки и ставете ги да се варат. Посолете ги по вкус.
- Додека се варат компирите во тава на оган испржете ги парчињата ослиќ.
- Откако компирот ќе се свари, процедете го од водата, додајте го маслиновото масло и по желба зачинете ги со сол, црн пипер, лук и магдонос.
- Сѐ добро испасирајте додека не добиете пире.
- Парчињата ослиќ иситнете ги, и додајте ги во подготвеното пире. По потреба додајте сол и црн пипер. Добро измешајте за да се соединат сите состојки.
- Навлажнете ги дланките со вода бидејќи смесата е малку леплива и од претходно направеното пире формирајте стапчиња.
- Стапчињата од пире и ослиќ извалкајте ги во густа смеса од брашно и вода, па во лебни трошки и пржете ги кратко во врело масло колку да поруменат. Бидејќи сите состојки се веќе термички обработени, им треба многу малку време за да бидат готови.
- На крај готовите стапчиња од ослиќ сервирајте ги со помфрит и салата по ваша желба. На здравје!
Совет плус:
За рибата се тврди дека е најздравото месо што може да се јаде. Нискокалорична е, содржи многу протеини и омега-3 масни киселини.
Ви препорачуваме да прочитате: Брз рецепт за печење на замрзната риба.