Потпечени тестенини со фил од блитва 1

Потпечени тестенини со фил од блитва

Секако, зависно од сезоната, може да ги направите и со спанаќ или штавеј, како што ви е згодно и најдобро по вкус. А, ако сепак се одлучите да ја пробате оригиналната верзија на нашите потпечени тестенини со фил од блитва, сигурни сме дека ќе уживате во вкусот како и ние.

Кога го креиравме рецептот, сакавме да биде хранлив, но и колоритен, очите се првото сетило со кое „јадеме“.  Од нашата кујна, пробајте ги и пишете ни како ќе ви се допаднат!

Потпечени тестенини со фил од блитва 2

Состојки:

  • 250 гр безглутенски макарони

За фил:

  • 10-тина листови блитва
  • 200 гр сирење
  • 4-5 помали доматчиња (или 2-3 поголеми домати)
  • 3 јајца сол
  • црн пипер по вкус
  • 1 лажиче чили
  • 1-2 лажици оригано по вкус.

За поросување:

  • 100 гр рендан кашкавал
  • сусам по потреба.

Подготовка:

  1. Макароните прво сварете ги во посолена вода. Веднаш откако ќе се сварат исцедете ги и тргнете ги на страна.
  2. Во меѓувреме измијте ја блитвата и ситно исечкајте ги листовите на лентички. Ставете ја во поголем сад.
  3. Сирењето изрендајте го, а доматите измијте ги и исечкајте ги на ситни коцки.
  4. Во садот со блитвата додајте го и ренданото сирење, сечканите домати, јајцата, црниот пипер и чили зачинот, ориганото и измешајте добро.
  5. Претходно сварените и исцедени макарони, измешајте ги со филот. Ставете ги да се печат во тава обложена со хартија за печење.
  6. Потпечете ги во загреана рерна на 200 степени додека заруменат, а пред крајот на печењето извадете ги и посипете со ренданиот кашкавал и сусам по желба, па печете уште 10 минути. Ќе добијат прекрасен изглед и боја, на здравје!

Ви препорачуваме да прочитате: Потпечени безглутенски макарони со фил од печурки и прелив од кисело млеко.

Сподели: