Ова е еден од нашите омилени летни рецепти од пиперки со домати кои често пати ги правиме за појадок или вечера. Лесно, едноставно, вегетаријански и посно за сечиј вкус! А плус тоа богато со зеленчуци, динстано и здраво.
Не веруваме дека има Македонец кој не ги обожава макалата и специјалитетите со пиперки и домати, па затоа овој рецепт го споделуваме со вас. Може да го послужите како прилог со месо или парче сирење и топол леб.

Состојки:
- 5-6 пиперки
- 1 модар патлиџан
- 1 тиквичка
- 3-4 домати
- 2 лажици маслиново масло
- сечкан лук и магдонос по желба
- сол по вкус.
Подготовка:
- Пиперките измијте ги и исечкајте ги на мали коцки. Модриот патлиџан и тиквичката излупете ги и исчекајте ги на мали коцки.
- Доматите исечкајте ги на мали коцки.
- Во нелеплива тава на оган ставете го маслото да се загрее. Во загреаното масло додајте ги пиперките. Тавата поклопете ја со капак и оставете кратко време да се динстаат.
- Во тавата со омекнатите пиперки додајте ги модриот патлиџан и тиквичката. Измешајте и повторно поклопете ја тавата. Динстајте за време од 5 минути, а во меѓувреме повремено примешувајте ги. По потреба додајте масло.
- На крај додајте ги сечканите домати и измешајте. Посолете по вкус. По желба додајте ситно сечкан лук и магдонос. Прилогот од пиперки со домати динстајте го уште две до три минути. Послужете го додека е топол, со парче сирење или месо. На здравје!
Ви предлагаме да прочитате: Македонско традиционално макало.