Пролетна салата со јајце и бел прелив 1

Пролетна салата со јајце и бел прелив

Пролетта е време за уживање во нејзините сезонски радости! Богатството од бои и вкусови кои ни ги нуди ни отвораат апетит и ја будат нашата креативност. Така ја креиравме оваа вкусна и сочна пролетна салата со јајце и бел прелив и топло препорачуваме да ја пробате!

Може да ве интересира: Велигденска свежа салата.

Пролетна салата со јајце и бел прелив 2

Состојки:

*За 2 порции

За салата:

  • 2 варени јајца
  • 6 ротквици
  • 1 краставица
  • 2 листа од марула
  • неколку гранчиња свеж копар по вкус

За прелив:

  • 150 мл јогурт
  • 1 лажица мајонез
  • 1/2 лажиче мелен црн пипер
  • 1/2 лажиче сол или по вкус
  • 1 лажица маслиново масло.

Подготовка:

  1. Најпрво сварете ги јајцата и оставете ги да се изладат. Предлагаме да бидат средно варени, што значи откако ќе зоврие водата да ги оставите да се варат најмалку 5 минути.
  2. Листовите марула измијте ги и исцедете ги, а потоа ситно исечкајте ги.
  3. Исто така измијте ги ротквиците, краставицата и гранчињата свеж копар.
  4. Краставицата пресечете ја на половина по должина, а потоа издробете ја. Доколку сакате може и да ја излупите, а ние често пати ја јадеме со се кора затоа што е вкусна и декоративна.
  5. Ротквиците, исто како и краставиците, пресечете ги на половина по должина, па исечкајте ги во вид на полукругови.
  6. Копарот ситно исечкајте го.
  7. Подгответе го белиот прелив. Во чаша ставете ги јогуртот, мајонезот, мелениот црн пипер, солта и маслото. Измешајте добро.
  8. Состојките за свежа салата составете ги во еден сад и измешајте ги. Потоа сервирајте ја салатата во две рамни чинии и во секоја од нив налејте по половина од преливот.
  9. Изладените јајца излупете ги и пресечете ги на 4 дела. Ставете по 4 парчиња (1 јајце) врз свежата салата која претходно сте ја прелиле со белиот прелив. Послужете и уживајте. На здравје!

Ви препорачуваме да прочитате: Пролетна свежа салата со прелив од мајонез и павлака.

Следете ја sezahrana.mk и на Instagram и Pinterest.

Сподели: