Декоративни, привлечни и со фантастично добар вкус! Гурманско јадење приготвено во кујната на Лана. Пробајте ги ролничките од ослич со песто сос!
Сѐ што ви е потребно за да го направите овој вкусен рецепт се филети од ослич и песто сос. А, доколку не знаете како да направите песто сос, еве еден одличен рецепт за домашен песто сос од босилек. Покрај тоа, ова јадење е и многу декоративно, па може да го послужите за вашите слави и имендени. Може да го направите и во посна и во мрсна варијанта во зависност од песто сосот кој ќе го користите.
Состојки:
- 800 г филети од ослич
- сол по вкус
- црн пипер по вкус
- лимонов сок
- маслиново масло
- рузмарин
- песто сос.
За прилог:
- „ориз“ од варен карфиол и брокула
- сол и црн пипер по вкус.
Подготовка:
- Филетите од ослич посолете ги од сите страни. Врз горната страна ставете песто сос. Потоа, филетите завиткајте ги во ролнички.
- Секоја од ролничките добро прицврстете ја со чепкалка за заби.
- Плехот за печење обложете го со мрсна хартија.
- Вака подготвените ролнички наредете ги на плех за печење и попрскајте ги со малку маслиново масло и лимонов сок. Врз ролничките ставете неколку гранчиња рузмарин.
- Печете ги во претходно загреана рерна, така што горниот грејач нема да го приклучите. Печете околу 20 минути или се додека ролничките поруменат.
- Како прилог за ова јадење може да подготвите „ориз“ од карфиол и брокула. Карфиолот и брокулата темелно измијте ги и искршете ги на цветови. Цветовите од карфиол и брокула иситнете ги во блендер или кујнски сечко.
- Потоа, зеленчукот префрлете го во длабок сад и прекријте го со вода. Додајте сол и црн пипер по вкус. Варете ги околу 10 минути се додека зеленчукот омекне, а потоа добро исцедете го од водата.
- Вака подготвениот зеленчук обликувајте го со помош на калап и сервирајте го на чинија. Покрај него сервирајте ги и ролничките од риба. По желба може да декорирате со листови босилек и парче лимон. На здравје!
Ви препорачуваме да прочитате: Сочни ќофтиња од ослич.