Солен венец со варени јајца

Дали ви се случило да ви останат варени јајца а немате идеја како да ги потрошите? Имаме совршен рецепт за вас. Овој пат спремивме нешто различно и интересно, солен венец со варени јајца кој ни доаѓа од кујната  на Лана.

Одлична идеја за главно јадење кое не одзема многу време, а ќе го сака целото семејство.

солен венец со варени јајца

Состојки:

  • 250 г лиснато тесто
  • 200 г мелено месо
  • 1 средна тиквичка
  • 1 чешне лук
  • 1 главица кромид
  • 150 г ориз
  • 5-6 варени јајца
  • 1 јајце за премачкување
  • Сол
  • Црн пипер
  • Свеж магдонос.

Подготовка:

  1. Во тава ставете малку масло да се загрее. Лукот исечкајте го и и ставете го во тавата малку да се пропржи.
  2. Додајте го месото и мешајте околу 10 минути
  3. Излупете го тиквето, исечкајте го на ситно и додадете го во месото и пржете го заедно.
  4. Додајте сол по ваш вкус и додајте го оризот.
  5. Пржете со повремено додавање на малку вода додека оризот не омекне.
  6. Тргнете ја тавата од оган и оставете да олади.
  7. Варените јајца излупете ги, а калапот за венецот намачкајте го со масло.
  8. Лиснатото тесто нежно развлечете го и ставете го во калапот така што тестото да оди и преку ивиците на калапот.
  9. Половина од филот ставете во калапот и од горе наредете ги варените јајца, и над јајцата распоредете ја и другата половина од филот
  10. Краевите од тестото преклопете ги преку филот, и добро притиснете ги така што да не се отвори тестото при печењето.
  11. Премачкајте го тестото со изматено јајце и ставете го венецот на печење во претходно загреана рерна. Печете на 220 степени околу 30 до 40 минути.
  12. Откако ќе се испечи оставете го венецот малку да се излади. Изладениот солен венец декорирајте го со рендано сирење и украсете го по желба.

Ви препорачуваме да прочитате: 3 рецепти за главно јадење со варени јајца.

Следете ја sezahrana.mk и на Instagram и Pinterest.

Сподели: